U fokusu

Koliko još žena treba umrijeti?

Meksiko: Tisuće prosvjednica u borbi protiv femicida

Meksiko: Tisuće prosvjednica u borbi protiv femicida

Facebook

U glavnoj aveniji Mexico Cityja 25. studenog mnogobrojne prosvjednice izašle su na ulice kako bi prosvjedovale zbog toga što meksičke vlasti nisu u stanju zaustaviti val nasilja nad ženama.

Tisuće žena izašlo je na ulice glavnog grada na prosvjed povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, posljednji u nizu velikih i neumoljivih marševa zbog sve većih stopa femicida i silovanja u Meksiku.

Maskirane prosvjednice sukobile su se s policijom, postavljale barikade, zapalile vatru i grafitirale poruke poput “Koliko žena još treba umrijeti?” na spomenicima koji se nalaze u Paseo de la Reformi, najpoznatijoj gradskoj ulici.

{slika}

Policija je na prosvjede odgovorila bacajući suzavac na sudionice.

Pokret u sklopu kojeg se odvio nedavni prosvjed je prozvan “Glitter revolucijom”, nakon što su prosvjednice na jednoj od prethodnih demonstracija ministra sigurnosti Mexico Cityja posule ružičastim šljokicama.

Unatoč konstantnom najavljivanju mjera borbe protiv nasilja nad ženama od strane vlade, Meksiko I dalje ostaje jedno od najopasnijih mjesta za žene.

“Već 4 godine govorimo o mjerama protiv nasilja nad ženama i ništa se nije poduzelo. I dalje ubijaju žene.”, izjavila je 18-godišnja prosvjednica Valeria Arevalo.

“To je samo tehnika kojom nas vlada nastoji smiriti”, rekla Arevalo za AFP.

Maršu se pridružila i nekolicina muškaraca.

Jedan od prosvjednika, Benjamin Vargas, nosio je sliku svoje 22-godišnje kćeri Sol, koja je prošle godine ubijena zajedno s njegovom suprugom.

Ubojica – muškarac opsjednut sa Sol – ubio je obje žene i spalio tijela.

“Situacija za žene je svakim danom sve gora. Nasilje jednostavno ne prestaje”, ustanovio je Vargas.

{slika}

Meksiko ima najvišu stopu femicida od bilo koje zemlje u Latinskoj Americi, prema Amnesty Internationalu.

Ondje svakodnevno biva ubijeno više od 9 žena, a prema državnom zavodu za statistiku, dvije od tri Meksikanke doživjele su neki oblik nasilja.