U fokusu

nasilje u doba korone

Meksiko: zaustavljena kampanja protiv nasilja nad ženama zbog pogrešne reprezentacije nasilja

Meksiko: zaustavljena kampanja protiv nasilja nad ženama zbog pogrešne reprezentacije nasilja

Iz meksičke Vlade poručili su prošlog tjedna da će revidirati novu kampanju protiv obiteljskog nasilja, nakon što je izazvala bijes javnosti zbog pogrešnog predstavljanja ovog rastućeg problema u zemlji.

U inicijalnoj kampanji, prikazani su muškarci i djeca kao potencijalne žrtve, no nijedna žena, dok je jedna žena prikazana kao nasilnica, što je uzrokovalo proteste aktivista/kinja i opozicije koji su istaknuli da su žene žrtve nevidljive unutar kampanje.

Obiteljsko je nasilje rastući problem u Latinskoj Americi, osobito usred pandemije korona virusa i popratne izolacije koja je mnoge žene izolirala kod kuće s agresivnim partnerima. U Meksiku, broj prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja narastao je 10 posto u prva četiri mjeseca ove godine, u usporedbi s istim periodom prošle godine, navodi se u Vladinim podacima. Više od 1.300 žena ubijeno je u istom razdoblju.

Kao odgovor na kritike na kampanju, voditeljica nacionalne komisije za prevenciju i iskorjenjivanje nasilja nad ženama (CONAVIM) rekla je da je kampanja #CountToTen još u početnoj fazi i nije do kraja finalizirana. “Nadopunit ćemo kampanju i napraviti seriju spotova i postera s većom dubinom”, rekla je Candelaria Ochoa, voditeljica CONAVIM-a. “Ovo je tek prva ideja, ali nije kompletna kampanja”.

Oporbena Institucionalna revolucionarna stranka (PRI) objavila je na Twitteru da kampanja nije učinila ništa za iskorjenjivanje nasilja nad ženama te da bi je trebalo zaustaviti.

Video iz kampanje #CountToTen prikazuje ženu koja se ljuti na svog partnera, istospolni muški par koji se svađa i muškarca koji postaje frustriran na svoju djecu. Nakon toga se čuje rečenica “Prije nego što počneš očajavati, broji, broji, broji, broji do deset”.

Tijekom radio intervjua s Ochoom, voditeljica Lupita Juarez rekla je: “Kada je žena napadnuta, kad je tuku, nema vremena za brojanje do 10”.

Feministički kolektiv Brujas del Mar, koji je organizirao nacionalni štrajk žena ranije ove godine, napisao je na Twitteru da Vlada “treba brojati do deset… jer to je broj femicida koji se svakog dana dogode u ovoj zemlji”.

Meksički predsjednik negirao je sve veće nasilje nad ženama tijekom izolacije, suprotno službenim podacima.

Pozivi za hitne službe kojima se prijavljuju napadi na žene u Meksiku skočili su više od 50 posto u prva četiri mjeseca godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju vladini podaci.