U fokusu

Na ulicama oko 25 000 građana i građanki

‘Mijenjajte smjer ili će građani i građanke promijeniti vas!’

‘Mijenjajte smjer ili će građani i građanke promijeniti vas!’

Maja Mirt

Na Dan rada oko  25 000 građana i građanki nezadovoljnih aktualnom politikom poručilo je vladajućim sa zagrebačkih ulica: “Mijenjajte smjer ili će građani i građanke promijeniti vas!” Od vladajućih u toj ‘promjeni smjera’ traže potpuno novu ekonomsku politiku i pravo na rad, očuvanje socijalne države te pravednost, jednakost i solidarnost.

Prosvjed je započeo okupljanjem na Trgu Francuske Republike i Trgu Republike Austrije oko  10 sati ujutro, odakle je povorka krenula Ilicom prema Trgu bana Jelačića predvođena kamionom s razglasom i transparentima poput ‘Dosta nam je zaduživanja radi preživljavanja’, ‘Narod vas je izabrao, narod će vas i maknuti’, ‘Kuda nas vodite?’, ‘S Markova trga ne vidi se Spičkovina’…

Organizatorima prosvjeda, Hrvatskoj udruzi sindikata, Matici hrvatskih sindikata, Nezavisnim hrvatskim sindikatima, Savezu samostalnih sindikata Hrvatske te Udruzi radničkih sindikata Hrvatske pridružile su se i organizacije civilnog društva među kojima su BaBe, Centar za mirovne studije, Documenta, Pravo na grad, Subversive forum, Zagreb Pride, udruge branitelja, Occupy Croatia, udruga Franak i druge, ističući kako su mjere štednje dovele do ugroženosti radnika te da je to jedan od glavnih razloga zašto su danas na ulicama. Uz njih, na prosvjedu su se pojavile i stranke opozicije te Crkva.  

{slika}

Ovog puta sindikalna organizacija uspjela je okupiti radnike i radnice iz gotovo svih hrvatskih gradova, a prosvjedu su se priključili i brojni građani i građanke.

Aktivisti i aktivistkinje Antikapitalističkog bloka M31 upozorili su kako velika većina pripadnika radničke klase još uvijek nije ni svjesna radikalnog konteksta u kojem je nastao ovaj praznik. “Na taj dan radnici i radnice su izborili jednu od najvećih pobjeda, pobjedu čije se posljedice i rezultati i dan danas osjete i koji su ozbiljno ugroženi pritiskom države u službi kapitala. Prvi maj je dan radnika i radnica cijeloga svijeta, dan kada su radnici i radnice pokazali da imaju dostojanstvo i ponos, dan kad i mi moramo pokazati da smo sposobni boriti se za svoja prava!”, poručili su.

Oko 13:30 prosvjed je završio na Trgu bana Jelačića. Autobusi iz svih dijelova Hrvatske vraćaju prosvjednike i prosvjednice svojim kućama.