U fokusu

Podrška akciji #prekinimošutnju

Milijarda je ustala protiv nasilja nad ženama i djevojčicama diljem Hrvatske

Milijarda je ustala protiv nasilja nad ženama i djevojčicama diljem Hrvatske

I.Z.

Svjetska kampanja ‘Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama’ jučer se po sedmi put održala diljem Hrvatske. Ovogodišnja kampanja bila je posvećena akciji #prekinimošutnju kako bi se podsjetilo na svjedočanstva žena koje je RODA prikupila tijekom akcije i osvijestilo o institucionalnom nasilju koje su te žena preživjele. 

Također, ideja ovogodišnjeg obilježavanja je bila da se akcija decentralizira i da se odvija tijekom cijelog dana, na različitim lokacijama i mjestima diljem Hrvatske. 

Na Markovom trgu u Zagrebu, u 5 do 12 održalo se čitanje iskustava žena prikupljenih tijekom akcije #prekinimošutnju i pozvalo se Vladu na donošenje ‘Akcijskog plana za zdravlje žena’ i ‘Rezolucije o zaštiti zdravlja svih žena’ čime bi se zaustavilo nasilje nad ženama u zdravstvenim institucijama. 

Zahtjeve je pročitala Branka Mrzić Jagatić iz Roda tražeći od svih nadležnih institucija da se poduzmu konkretni koraci za suzbijanje fizičkog, verbalnog i ekonomskog nasilja pacijentica. Također, tražilo se da u izradu ‘Akcijskog plana za zdravlje žena’ i ‘Rezolucije o zaštiti zdravlja svih žena’ budu uključeni/e ravnopravno svi relevantni dionici/e: Od Ministarstva, stručnjaka i stručnjakinja, predstavnica pacijentica i ostalih. 

“Akcijski plan treba biti prvi hitni korak i jasna poruka svim dionicima u skrbi za zdravlje žena da zdravlje nije roba niti privilegija, već temeljno ljudsko pravo upisano u hrvatski Ustav. Akcijski plan mora počivati na jasnim ciljevima, aktivnostima i odgovornostima, imati osiguran proračun, a za nadzor nad njegovom provedbom treba imenovati neovisno tijelo”, kazala je Mrzić Jagatić. 

Osim toga, Rada Borić prisjetila se da su prošle godine na ovaj dan ‘sluškinje’ tražile ratifikaciju Istanbulske konvencije te je rekla da godinu dana nakon toga svjedočimo novim ubojstvima, pokušajima ubojstava i nasilju. 

“Svjedočimo novim ubojstvima žena, pokušajima ubojstava, premlaćivanju i neadekvatnom kažnjavanju zlostavljača, napadima na reproduktivna prava žena, kiretažama bez anestezije, trgovanju ženama, seksizmima. Svakodnevno svjedočimo institucionalnom nasilju – pravosuđe, socijalne službe, zdravstvene i obrazovne ustanove ne djeluju u cilju sprječavanja nasilja. Živimo u kulturi u kojoj se čini da žene moraju trpjeti nasilje“, kazala je Borić.

Osim u Zagrebu, One Billion Rising kampanja obilježena je i u Rijeci. Moto ovogodišnje akcije je bio: “Drum! Dance! Rise!” čime se kroz pjesmu i ples željelo ukazati na problem nasilja prema ženama. Ples je predvodila plesna grupa Flame, nastupio je zbor VINS te su se čitala svjedočanstva žena iz akcije #prekinimošutnju. Također, ovogodišnjom kampanjom željelo se ukazati na važnost kontinuiranog djelovanja u sprečavanju nasilja prema ženama, a ne samo u prigodnim trenucima ili u obilježavanju specifičnih dana. 

{slika}

Milijarda je ustala i u Križevcima. Tamo su se u kampanju uključile aktivistice, gradska uprava, gradonačelnik, županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova, mažoretkinje i učenice gimnazije. Uključeni/e su tom prilikom željeli upoznati javnost s mehanizmima zaštite žrtava nasilja i pozvati na nultu stopu tolerancije ka nasilju. Plesalo se na pjesmu “Break the chain” koju su izvele mažoretkinje te su se čitala svjedočanstva žena iz akcije #prekinimošutnju o postupanju u zdravstvenim ustanovama.

{slika}

Na akciju #prekinimošutnju podsjetilo se i u Ogulinu. Na Valentinovo u 10 sati građani i građanke su se okupili u centru grada i čitali su svjedočanstva žena koje su preživjele nasilje u zdravstvenim ustanovama. Također, tijekom dana, oni koji su radili ujutro, na različitim lokacijama sudjelovali su u čitanju svjedočanstava kako bi upozorili na institucionalno nasilje i prekinuli šutnju o njemu. 

{slika}

Svjedočanstva žena o nasilju u bolnicama i zdravstvenim ustanovama čitala su se i u Zaboku

{slika}

Osim u navedenim gradovima kampanja se obilježila u Križevcima, Čakovcu, Lošinju, Puli, Splitu, Slavonskom Brodu i mnogim drugim gradovima. 

Kampanja se u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, održava sedmu godinu zaredom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama. Prema tadašnjoj statistici svaka treća žena u svijetu tijekom svog života bila je žrtva silovanja ili fizičkog nasilja čime se dolazi do brojke od milijarde žena i djevojčica po čemu je kampanja i dobila ime.