U fokusu

Rodno-ideološka nabadanja

Ministar koji nije dovoljno upoznat

Ministar koji nije dovoljno upoznat

n1/Screenshot

Ministar Kujundžić za sebe kaže da voli razgovarati s novinarima. Jutros se iz njegovog razgovora s novinarkom N1 ta ljubav nije dala iščitati. Tema –  nastojanja desno-klerikalnih udruga da se zabrani pobačaj i ratifikacija Istanbulske konvencije, kao i s njome povezana baba roga današnjice – “rodna ideologija”.

N1: Jučer su na Markovom trgu udruge Vigilare i ProLife prosvjedovale, odnosno predale su Hrvatskom saboru 168 tisuća potpise za zabranu pobačaja. Iz Sabora su adresirani na Ministarstvo zdravstva. Znači li to da će Vlada razmotriti opciju zabrane pobačaja – jer novi zakon se mora napisati.

Svakog pojedinca treba respektirati, a pogotovo potpise 160 tisuća. Hrvatska je uistinu demokratska zemlja i međusobno se trebamo razumijevati i uvažavati. I svi zajedno trebamo ustrajati na zaštiti života. A kako će zakon biti napisan – pustimo sada svim dionicima da o tome kažu svoje.

N1: Ostalo je nejasno – treba li zakonski zaštititi život od začeća do rođenja?

Život počinje začećem i treba ga zaštititi. Međutim, kako zaštititi, koji su najbolji oblici, to je uistinu otvoreno pitanje.

N1: Hoće li  Hrvatska ratificirati Istanbulsku konvenciju do kraja godine?

Nisam upoznat s detaljima. Pitajte nekog u Saboru, nisam u Saboru.

N1: Ali shvaćate li da…

Shvaćam ja vaš upit, ali shvaćate li vi sljedeće – što je zapravo bit Istanbulske konvencije? Dajte vi ste novinar, odgovorite mi gdje je bit?

N1: Problem je što se u javnosti stvara kriva slika – s jedne strane su oni koji uvjeravaju da je poanta zaštita žene, s druge oni koji tvrde da promovira rodnu ideologiju. Mislite li da Istanbulska konvencija promovira rodnu ideologiju?

Koliko sam upoznat, dijelom da. Nisam dovoljno upoznat da bih sad išao u detalje, ja sam ozbiljan čovjek – kad nešto govorim, onda to citiram, a ne znam dovoljno da bih sad naveo da je to članak 13 ili 59. Nisam dovoljno upoznat. U svakom slučaju, dijelom koliko sam vidio, promovira se.

N1: Na koji način?

O detaljima ne mogu govoriti jer nisam s njima upoznat, znate li možda vi?

N1: Zašto hrvatska Vlada ne komunicira…

Zašto vi ne odgovorite na ovo pitanje? Ja volim s novinarima razgovarati, zašto ne odgovorite? Ja radim isto za jednu kuću, ja mislim za N1, honorarno smo oboje tamo.