U fokusu

Reagiranje Udruge Roda

Ministar Milinović ne poznaje zakone!

Donosimo reakciju Udruge Roda na izjave Ministra zdravstva Darka Milinovića da je porođaj kod kuće “nadrilijecnistvo” te da za njega odgovaraju majka i primalja. “Očito je da ministar Milinović nije dobro upoznat s hrvatskim zakonima. Naime, u hrvatskom zakonodavstvu ne postoje propisi koji bi kućni porod izrijekom zabranjivali – tako nešto bi značilo direktno kršenje ljudskih prava.”

Ministar Milinović ne poznaje zakone!

Donosimo reakciju Udruge Roda na izjave Ministra zdravstva Darka Milinovića da je porođaj kod kuće “nadrilijecnistvo” te da za njega odgovaraju majka i primalja.

“Očito je da ministar Milinović nije dobro upoznat s hrvatskim zakonima. Naime, u hrvatskom zakonodavstvu ne postoje propisi koji bi kućni porod izrijekom zabranjivali – tako nešto bi značilo direktno kršenje ljudskih prava. Dakle, važno je napomenuti da odlukom na porođaj kod kuće rodilja ne krši nijedan hrvatski zakon.

Također, odgovornost za život i zdravlje svog djeteta roditelji nose uvijek, neovisno da li je dijete u bolnici i da li se za njega skrbi medicinsko osoblje – čak i tada, roditelji su oni koji moraju dati dopuštenje za sve medicinske postupke nad svojim djetetom, kao što je propisano Zakonom o pravima pacijenata.

S druge strane, postoji obveza Republike Hrvatske da regulira mogućnost asistiranog vanbolničkog poroda. Ta obveza proizlazi iz: 1. Ustava RH koji svim građanima RH jamči pravnu sigurnost; 2. presude Europskog suda za ljudska prava (ECHR) iz 2009. godine u slučaju Mađarske u kojoj je utvrđeno da propust države da donese odgovarajuće propise predstavlja kršenje članka 8. Europske konvencije (a članica te iste konvencije je i RH) te prema kojoj je država dužna omogućiti asistirani porod kod kuće;  3. u iz potrebe usklađivanja sa zakonodavstvom EU tijekom kojeg je donesen Zakon o primaljstvu koji predviđa samostalan rad primalje. 

Zaključujemo da hrvatske zakone, međunarodne konvencije i ljudska prava ne krše žene koje se odlučuju na kućni porod, nego upravo institucije koje bi ih trebale štititi, na čelu s ministrom Milinovićem.

Imamo pitanje za ministra. Ako ste nedavno dopustili da žene rađaju u vanbolničkim rodilištima koja nemaju operacijske sale, i u slučaju komplikacija moraju ponekad i po nekoliko sati putovati do najbližeg rodilišta koje ju ima, kako se to razlikuje od žene koja želi roditi kod kuće i u slučaju komplikacije može doći do rodilišta u znatno kraćem vremenskom roku? 

Udruga Roda apelira da se napokon počnu poštivati međunarodne konvencije i da se zakonski regulira siva zona porođaja kod kuce, te da se zaštite ljudska prava i zdravlje majki i djece na način kako je to riješeno u ostalim državama Europske unije, tj. omogućavanjem samostalnosti primalja i omogućavanjem asistiranog vanbolničkog poroda.”