U fokusu

Bez milosti!

Mlada žena osuđena na 30 godina zatvora zbog spontanog pobačaja

Mlada žena osuđena na 30 godina zatvora zbog spontanog pobačaja

Ponekad, kada pišem, nisam sigurna gdje početi, jer me vijesti zapanje i ostave bez riječi. Želim se okrenuti, ignorirati ih i pronaći nešto za raditi što me veseli, ili nešto drugo o čemu mogu razmišljati, ili pisati. Ali ne mogu. I moram početi.

Prošli tjedan, mlada žena u El Salvadoru, u medijima poznata pod alijasom “Guadalupe”, je imala nadu, bila je uvjerena da će je osloboditi tridesetogodišnje kazne zatvora. Već je odslužila sedam godina, počevši u svojim tinejdžerskim godinama. Za koji zločin je optužena? Ubojstvo fetusa. Spontano je pobacila, i optužena za ubojstvo.

Nije joj oprošteno. Za Guadalupinu slobodu nedostajao je jedan glas. Njezina sudbina određena je desničarskom većinom, 43:42 u kongresu. Ne mogu pisati o ovako nečemu i ne osjećati se kao da su me opetovani lupali šakom u želudac. Guadalupe predstavlja svaku ženu. To se događa kada se pobačaj kriminalizira. El Salvador je poznat po tome što je jedna od najgorih zemalja na svijetu u odnosu na ženska reproduktivna prava.

Prema Timu Rogersu sa Fusion.net:

Sve forme pobačaja su ilegalne u El  Salvadoru. I iako nije bilo indikacija da je Guadalupe, majka jednog djeteta, namjerno prekinula svoju trudnoću, liječnici su je cinkali kako bi se spasili od kriminalnog gonjenja.

Guadalupe, koja nije nikada pohađala niti peti razred, je bila ispitana u bolničkom krevetu bez odvjetnika/ce. Kafkijansko suđenje je bilo brutalno i brzo. Prije nego li je Guadalupe shvatila što se događa, osuđena je na 30 godina zatvora i bačena iza rešetaka, zajedno s osuđenim ubojicama.

Ako Guadalupina priča zvuči ludo, to je zato što i je takva. Ne samo da El Salvador ima jedan od najdrakonskijih zakona protiv pobačaja na svijetu, nego i vlasti provode taj tiranski zakon tako agresivno da graniči s opsesijom. Deseci žena – uglavnom mladih i siromašnih – u El Salvadoru su iza rešataka radi ubojstva.

Najmanje 29 žena je zatvoreno u El Salvadoru radi abortusa/spontanog pobačaja. Skupina njih, zvana #Las17, služe od 12 do 40 godina zatvora. Najstarija ima 29 godina, izvještava Rogers.

Ovo je kratki video koji su napravili ljudi iz Centra za reproduktivna prava, kako bi ukazali na okrutnost kojom El Salvador tretira žene. Većina žrtava reproduktivnih nepravdi su iz siromašnih zajednica. Ne, ovo nisu zakoni za bogataše.

 

 Prevela i prilagodila Marinella Matejčić