U fokusu

Skandalozan zakon u Afganistanu

Može li Karzai odbiti novi zakon koji štiti zlostavljače žena?

Može li Karzai odbiti novi zakon koji štiti zlostavljače žena?

 Afganistanski predsjednik Hamid Karzai bi trebao odbiti potpisati novi Zakon o kaznenom postupku koji niječe ženama zaštitu od nasilja u obitelji i prisilni brak, javlja  Human Rights Watch. Novi zakon prihvaćen je u oba doma afganistanskog parlamenta, a očekuje se da će biti poslan predsjedniku Hamidu Karzaiju na konačni potpis u roku od nekoliko tjedana, ako ne i ranije.

Zakon će zabraniti sudskim vlastima ispitivanja rodbine tuženih, te učinkovito ušutkavati žrtve obiteljskog nasilja i prisilnog braka, kao i članove njihovih obitelji koji su bili svjedoci zlostavljanja.To znači da će progon zlostavljača biti izuzetno težak.

“Predsjednik Karzai bi trebao odbaciti zakon koji štiti zlostavljače žena i djevojaka”, rekao je  Brad Adams , jedan od direktor Human Rights Watcha. “Ako taj zakon stupi na snagu, afganistanske žene i djevojke će biti lišene pravne zaštite rođaka koji ih napadaju, prisilno udavaju, ili čak i prodavaju.”

Novi Zakon o kaznenom postupku predstavlja ozbiljnu prijetnju zaštiti žena i djevojaka utjelovljenih u Afganistanskom revolucionarnom Zakonu o zaštiti od nasilja nad ženama (EVAW), koji je izdan predsjedničkim dekretom 2009 godine. EVAW zakon odredio je kazne za razne zloupotrebe, uključujući silovanje, brak djece, prisilni brak, nasilje u obitelji, prodaju žena i djevojčica, i Baad , davanje djevojke za rješavanje sporova između obitelji.

Predsjednički potpis će biti u jasnom proturječju s vladinim javnim opredjeljenjem za prava žena i za EVAW prava.

Da podsjetimo, u studenom 2013. godine, prema prvobitnom nacrtu zakona tražila se i kazna kamenovanjem do smrti za preljubnike, koja je zaustavljena nakon što su informacije procurile u medijima.

Sada nam jedino preostaje za vidjeti i čekati hoće li i ovaj puta informacije koje su dospjele u javnost utjecati na Karzai i hoće li aktivisti za ljudska prava uspjeti pritisnuti Karzai da zatraži izmjenu spornog zakona.