U fokusu

Može li seoski turizam spasiti sezonu?!

Može li seoski turizam spasiti sezonu?!

 

Odgovor na to pitanje pokušala je potražiti skupina turističkih entuzijasta/kinja i avanturista/kinja, koji putuju po Hrvatskoj i istražuju kakvi su nam izgledi za spas jedine grane gospodarstva…turizma.

{slika}

Informacije koje redovno stižu iz dalmatinskih ljetovališta javljaju o lošoj bukiranosti za ovu sezonu, o predsezoni i posezoni da ne govorimo. A kakva je situacija na kontinentu, može li seoski turizam ponuditi nešto novo, zanimljivo, atraktivno domaćem i stranom turistu i turistkinji?

Ima li boljeg mjesta za provjeru te teze od Zagrebačkog zaleđa, točnije Mlinova i Šestina.

To je idealna lokacija, u Parku prirode Medvednica, dovoljno blizu Zagreba i dovoljno daleko od gradske buke i vreve. Okruženi čistom prirodom, sa pogledom na brežuljke, moderni turist i turistkinja tu bi jamačno našli idealno mjesto za svoj odmor.

Slijedom toga, gore navedena skupina entuzijasta/kinja i avanturista/kinja krenula je provjeriti što za nadolazeću sezonu nudi reprezentativni hotel Kulmerovi dvori čiji su najpoznatiji redoviti posjetitelji obitelj Todorić.

 {slika}

Evo što kaže internetski vodič o hotelu Kulmerovi dvori:

Dvorac koji je pripadao obitelji grofova Kulmer izgorio je krajem Drugog svjetskog rata i sada je iznova sagrađen. Jezgra dvorca bila je iz 16. stoljeća, preuređen je u 17. stoljeću, za vrijeme Zrinskih, te dvaput u 19. stoljeću, dok su u njemu stanovali grofovi Kulmer, koji su gospodarili Šestinama.

U dvorac se ulazi  kroz masivna vrata od hrastovine. Iz predvorja na prvi kat, kao u seriji “Dinastija”, vode spiralne stube. Ravno prizemljem dolazimo u velik dnevni salon iz kojeg kroz visoke prozore puca pogled na veliki vrt i Zagreb. Starinski stilski namještaj, primjerice fotelje, tamnih je boja, plave i bordo sa zlatnim detaljima. Zidovi su ukrašeni štukaturama, a sa strane je dugački masivni drveni stol za objedovanje. Na zidovima vise raskošni svjetlucavi lusteri, tipa holender.

– Prevladava stil iz 18. stoljeća uz minimalistički pristup, što znači da nema puno elemenata. Cijelom unutrašnjosti prevladava boja kakve je i pročelje dvorca – boja bijele kave, primjerice u podnom kamenu, na zidovima, kuhinjskom namještaju i drugom.

{slika}

 

Nažalost, ništa od navedenog nismo uspjeli provjeriti jer nas predstavnik vlasnika hotela nije htio pustiti u hotel uz napomenu da to nije hotel!?!? Nismo se mogli načuditi takovom odgovoru pa pitasmo još jednom pokazavši papir/prospekt/potvrdu od gradskog ureda za prostorno uređenje gdje piše da Kulmerovi dvori ipak jesu hotel. Čuvši to, predstavnik se dosjetio da mi zapravo stojimo pred kapijom hotela, ali eto ne možemo ući jer je kategorizacija u tijeku… Pa da navratimo za koju godinu kad se i to finalizira.

{slika}

I što smo mogli napraviti doli otići, nadajući se da ovakovim ugostiteljima i hoteljerima usprkos, ima šanse za nadolazeću turističku sezonu.

S vama kroz život.