U fokusu

Prva zemlja koja ga je legalizirala, a potom ukinula

Na Bermudskom otočju ukinut istospolni brak!

Na Bermudskom otočju ukinut istospolni brak!

Bermuda je postala prva zemlja koja je legalizirala, a pritom ukinula istospolne brakove što je korak unatrag za građanska prava na tom Britanskom otočju. 

Guverner John Rankin je u srijedu potpisao legislativu kojim se ukida pravo istospolnih parova da se vjenčaju, unatoč tomu što je Vrhovni sud prošle godine legalizirao istospolne brakove. Time se, smatraju donositelji zakona, želi uspostaviti ravnoteža između osoba koje se protive istospolnom braku na ovom konzervativnom otočju dok se s druge nastoji osigurati priznanje i zaštita istospolnih parova. 

“Ovaj potez nastoji uspostaviti pravilnu ravnotežu između dviju trenutno nepomirljivih skupina na Bermudskom otočju. To se nastoji učiniti tako da se brak deklarira kao zajednicu između muškarca i žene, dok se s druge strane nastoje prepoznati i zaštiti prava istospolnih parova”, kazao je ministar unutarnjih poslova, Walton Brown

Naime, zakon je u prosincu prošao u Senatu i Skupštini dok se većina glasača/ica na referendumu deklarirala protiv istospolnog braka. 

LBGT borci/kinje za ljudska prava kazali su da životno partnerstvo time dobiva drugorazredni status te da je neprihvatljivo da se stečeno pravo na sklapanje vjenčanja ukine nakon što je bilo legalizirano i garantirano. “Osjećam se nevjerojatno razočarano. Ovo nije jednakost, a Britanska vlada je ovim očito poručila: Ovo nije naša bitka”, kazao je 64-godišnji Joe Gibbons koji se vjenčao prošle godine. 

Takav potez naveo je i druge LGBT aktiviste/kinje da preko društvenih mreža pozovu na bojkot Bermudskog otočja koristeči heštag #BoycottBermuda.

Vjenčanja koja su se dogodila od presude Vrhovnog suda u svibnju prošle godine do stupanja na snagu nove legislative bit će priznata unutar novog zakona. No, istospolni parovi koji se nisu još vjenčali, sada će moći samo registrirati životno partnerstvo. Rankin je rekao da će unatoč tomu imati ista prava kao i heteroseksualni parovi u braku, uključujući pravo da donose medicinske odluke u ime partnera/ice. 

Borci/kinje za ljudska prava smatraju da novi zakon nije u skladu s ustavom Bermude koji garantira slobodu od diskriminacije. U Velikoj Britaniji, tijekom skupštinske rasprave, Chris Bryant, zastupnik stranke Laburista, nazvao je zakon “veoma neugodnim i ciničnim” te je naveo da će “potkopati napore Britanije za unaprjeđenjem LGBT prava”.