U fokusu

najteže pronalaze novo zaposlenje

Na burzi 750 nezaposlenih novinarki i novinara

Na burzi 750 nezaposlenih novinarki i novinara

S.K.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) od 31. prosinca 2012., na burzi je registrirano 745 nezaposlenih novinara/ki i pet urednika/ca, prenosi HRT.

Za novinarsku profesiju zabrinjavajući je to podatak kao i činjenica da su novinari među onim nezaposlenim koji najteže pronalaze novo zaposlenje, rečeno je sinoć na tribini Hrvatskog novinarskog društva (HND) “Novinari na burzi”.

“Radi se o trostruko većem broju u odnosu na 2008. kada je na Zavodu za zapošljavanje bilo regitrirano 229 novinara i novinarke”, istaknula je novinarka i moderatorica tribine Melisa Skender. U odnosu na 2011. godinu, lani je na HZZ-ou registrirano 116 novinara/ki, što je dvostruko veći broj u odnosu na 2009. i 2010. kada ih je bilo registrirano 67 nezaposlenih novinara/ki.

“Od ukupnog broja nezaposlenih novinara/ki, njih 211 nema nikakvog novinarskog iskustva”, kazala je Skender.

Najviše nezaposlenih novinara/ki je s visokom stručnom spremom te ih je 150 sa srednjom stručnom spremom koji su radili kao novinari/ke. Prema regionalnoj podjeli, najviše nezaposlenih iz već navedene branše ima u Zagrebu, a slijede Splitsko-dalmatinska županija i Primorsko-goranska županija. Najveći broj nezaposlenih novinara/ki su oni u dobi od 25 do 29 godina, ali ta se dobna skupina najviše i zapošljava.

Predstojnica Odsjeka za novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Marijana Grbeša ocijenila je kako su upisne kvote za novinarstvo neusklađene s potrebama tržišta rada. Psihologinja Ivana Sabol istaknula je kako je novinarstvo profesija u kojoj, zbog mnogo stečenih znanja i iskustava, lako može doći do prekvalifikacije, nakon čega se može tražiti posao i u drugim profesijama.