U fokusu

Zagreb pride 2016.: 'Još Hrvatska ni' propala'

Na čelu 15. Povorke ponosa bit će zapaljena zastava!

Na čelu 15. Povorke ponosa bit će zapaljena zastava!

Facebook događaja

Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride održava se sutra, u subotu, 11. lipnja od 15 sati, a okupljanje počinje na Rooseveltovom trgu ispred “Mimare”.

Ovogodišnji Povorka pod nazivom “Još Hrvatska ni’ propala” održat će se u jeku napada na izborene slobode svih građanki i građana Republike Hrvatske

Tema ovogodišnje povorke je upravo obrana izborenih sloboda, s posebnim naglaskom na sljedeće slobode: slobodnu svake žene da sama donosi odluke o svom tijelu bez straha i srama, slobode svih medija da stvaraju i pišu bez straha od cenzure, slobode svih trans i rodno varijantnih osoba da se mogu slobodno kretati i da mogu samostalno birati vlastiti spolni i rodni identitet. Također, ovogodišnja povorka zahtjeva stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe, životne partnere i životne partnerice, vjenčane ili nevjenčane te se traži nastavak cjelovite kurikularne reforme. “Želimo da stručnjaci i stručnjakinje slobodno rade svoj posao, bez pritisaka koji im stvaraju vjerski i politički ekstremisti – želimo da građanski odgoj i učenje o ljudskim pravima budu dio školskog programa!”, naglašavaju iz organizacije povorke. 

Program 15. Povorke ponosa 

Svi sudionici i sudionice povorke će se okupiti u 15 sati na Rooseveltovom trgu, ispred Mimare. U 15:30 će Petra Tomašić i Antonio Dominik iz Zagreb Pridea pročitati proglas ovogodišnje manifestacije, a LeZbor će izvesti nekoliko hrvatskih budnica. Između 16 sati i 17 sati povorka kreće centrom grada po trasi dugoj 2.3 km, sljedećim trgovima i ulicama: Rooseveltov trg – Trg maršala Tita, Frankopanska ulica, Ilica, Trg bana Josipa Jelačića, Ulica Nikole Jurišića, Draškovićeva ulica, Šoštarićeva ulica – Ulica Ribnjak – Park Ribnjak.

Predviđena su kraća zaustavljanja na ruti povorke. U Povorku se može ući bilo gdje na njezinoj ruti, a organizatori i organizatorice očekuju da bi se najveći broj ljudi mogao uključiti u povorku u prelasku preko Trga bana Jelačića.

Završna točka bit će park Ribnjak, gdje se očekuje da će povorka doći oko 17 – 17:30 sati, nakon čega slijede kratak pozdravni govor i glazbeni nastup. Zatim je na redu središnji govor, a od 18 do 19 sati okupljene očekuje koncert ABOP. Riječ je o kratici za “After je bolji od partija”, a sastoji se od pet glazbenika koji su posuđeni od Elementala, Pipsa, Kriesa, Mayalesa, Sinesteta i Pridjeva.

Zastava Zagreb Pridea koju su nepoznati počinitelji 5. lipnja pokušali zapaliti na središnjem gradskom trgu, nosit će se na početku kolone.

{slika}

Povorka ponosa ne bi bila ista da je ne podržavaju brojni građani i građanke Republike Hrvatske i dijaspore svojim donacijama ili pak koračanjem s LGBTIQ osobama. Stoga, iz Zagreb Pridea pozivaju sve nas da i ove godine dođemo podržati svoje sugrađanke i sugrađane u izgradnji sigurnijeg i slobodnijeg društva!