U fokusu

reakcija na desničarske napade

Na ulicama njemačkih gradova deseci tisuća prosvjednika/ca protiv rasizma

Na ulicama njemačkih gradova deseci tisuća prosvjednika/ca protiv rasizma

EPA/DANIEL BOCKWOLDT

Tisuće građanki i građana Njemačke oblikovale su ljudski lanac protiv rasizma u nekoliko velikih gradova u nedjelju zbog vala zločina iz mržnje protiv stranaca koji je uslijedio nakon rekordnog priljeva više od milijun izbjeglica prošle godine.

Organizatori/ce kažu da se više od 20.000 ljudi udružilo u prosvjedima u Berlinu, Hamburgu, Muenchenu, Leipzigu i Bochumu dok je prema policiji bilo više od 10.000 demonstranata/ica.

Ljudski lanac zajedno su organizirale crkvene skupine, sindikati i organizacije za ljudska prava uz geslo “Ruka u ruci protiv rasizma – za ljudska prava i različitost”.

Reiner Hoffman, vođa saveza sindikata DGB, rekao je da odaziv pokazuje da mnogo Nijemaca i Njemica još uvijek podržava kulturu dobrodošlice koja je pozdravila dolazak izbjeglica i migranata prošle godine.

On je pozvao vladu da ne poduzima samo napore na integraciji izbjeglica nego i da primjenjuje reforme kojima se  podržavaju oni s malim prihodima. “Ne smijemo ih suprotstavljati jedne protiv drugih”, upozorio je Hoffmann.

Njemačka je na prvoj liniji u pogledu napora na integraciji izbjeglica i migranata u Europi nakon što je u tu zemlju prošle godine pristiglo više od milijun ljudi, ponajviše onih koji su izbjegli pred ratom i siromaštvom na Bliskom istoku, Africi i drugdje.

Priljev je povećao napetosti u Njemačkoj, gdje je policija registrirala rekordan val zločina desničarskih radikala prošle godine. Napadi na izbjegličke centre porasli su više nego peterostruko.