U fokusu

Nadležne službe ga negiraju

Nasilje nad izbjeglicama i dalje prisutno

Nasilje nad izbjeglicama i dalje prisutno

Godina je dana prošla od zatvaranja tzv. Balkanske rute 8. ožujka 2016. godine, kojima je onemogućen legalan ulazak izbjeglicama u većinu zemalja Europske unije. Zatvaranjem granica usustavile su se prakse pogubne po izbjeglice, kojima ih se ne samo sprječava u ulasku na teritorije mnogih europskih država, već i prisilno i nasilno protjeruje, ako uspiju prijeći granice.  Prema navodima izbjeglica, Hrvatska je jedna od zemalja koja provodi takve nezakonite i nasilne prakse protjerivanja pa su aktivisti udruge Are You Syrious? i Inicijative Dobrodošli! u nekoliko su navrata u siječnju i veljači boravili u Srbiji s ciljem dokumentiranja slučajeva policijskog nasilja nad izbjeglicama kojima je onemogućen zakonom zagarantiran pristup sustavu međunarodne zaštite.

Prije mjesec dana prva prikupljena svjedočanstva izbjeglica Inicijativa Dobrodošli! i Are You Syrious? prijavili su Ministarstvu unutarnjih poslova te je uslijedila kriminalistička istraga. Nakon isteka zakonskog perioda Ravnateljstvo policije izvijestilo je kako su obavljene provjere u cilju utvrđivanja osnovanosti pritužbi te da nije utvrđeno neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskih službenika prema izbjeglicama. Stoga su udruga i inicijativa podnijela kaznenu prijavu.

Ravnateljstvo policije očitovalo se i o pojedinim slučajevima te, u tri od šest slučajeva, navodi kako je strancima koji su nezakonito ušli na teritorij Republike Hrvatske izdano Rješenje o povratku s rokom za napuštanje Europskog gospodarskog prostora (EGP) u trajanju od 30 dana. S obzirom na to da su sve izbjeglice imale 30 dana za napuštanje EGP-a, postavlja se pitanje zašto ih je policija odmah istoga dana ili već sljedećega protjerala u pogranično, odnosno na područje Republike Srbije. Očitovanje Ravnateljstva policije također tvrdi kako nisu potvrđeni navodi iz pritužbe o odbijanju zaprimanja namjera migranata za međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj. Ipak, iskazi koje su izbjeglice dale aktivistima govore suprotno, a sami boravci nekolicine izbjeglica u policijskim postajama u Hrvatskoj, koje je Ravnateljstvo policije potvrdilo, govore u prilog okolnosti da su namjere za traženje međunarodne zaštitom ipak izrečene.

Pritužbe na policijsko nasilje nad izbjeglicama i onemogućavanje pristupa sustavu međunarodne zaštite i dalje su prisutne te su ih aktivisti i aktivistkinje nastavili prikupljati odlazeći u Srbiju, nakon čega je nastao i Drugi izvještaj o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica iz Republike Hrvatske, koji dokumentira prekoračenja ovlasti, potpisivanje dokumenata na hrvatskom jeziku ili nekom drugom jeziku koji izbjeglice ne razumiju te potpisivanje dokumenata od strane policijske službenice kada osoba to nije željela učiniti, protjerivanje unatoč eksplicitnom traženju azila/međunarodne zaštite u Hrvatskoj, nasilno ponašanje policijskih službenika te oduzimanje vrijednosti i osobnih stvari.

Stoga, Inicijativa Dobrodošli! i Are you Syrious? pozivaju nadležne institucije da istraže navedene pritužbe u što hitnijem roku te zaustave svako nezakonito i neprofesionalno ophođenje s onima koji su najranjiviji i u potrebi za zaštitom.