U fokusu

'Zaustavimo nasilje nad ženama'

‘Nasilje nad ženama i nasilje u porodici nije privatna stvar’

‘Nasilje nad ženama i nasilje u porodici nije privatna stvar’

Facebook

Jučer je u Sarajevu, u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra (SOC) održana konferencija pod nazivom ‘Zaustavimo nasilje nad ženama’.

Članice SOC-a su izrazile zabrinutost povodom sve učestalijeg nasilja nad ženama i nasilja u porodici te je predstavljen projekt Sedam. Projekt je posvećen podizanju svijesti o nasilju nad ženama i promoviranju Istanbulske konvencije u BiH, kojeg SOC implementira u suradnji s organizacijom Medica iz Zenice.

U sklopu ovog projekta pokrenuta je i billboard kampanja.

“Billboardi se nalaze u tri grada Bosne i Hercegovine – Sarajevu, Zenici i Istočnom Sarajevu na 19 lokacija i nose dvije poruke: jedna je skretanje pozornosti na poražavajuće podatke do kojih je došla Agencija za ravnopravnost spolova dok je radila istraživanje o nasilju nad ženama. Tijekom tog istraživanja, koje je 2013. godine provedeno među 330 žena, više od polovine ispitanica izjavilo je da je pretrpjelo neki oblik nasilja nad ženama. Tako je najučestalije psihičko nasilje, kojeg je pretrpjelo 42 posto ispitanica, zatim fizičko nasilje nad 25 posto ispitanica, dok je šest posto žena pretrpjelo neki vid seksualnog nasilja”. izjavila je Maida Zagorac, programska asistentica SOC-a.

Posebno zabrinjavajući podaci govore o tome da su najčešće žrtve nasilja mlade žene.

“Poražavajuća činjenica jest da te žene trpe nasilje upravo od svojih sadašnjih partnera, bivših partnera ili nekih drugih članova obitelji.  Žene koje najčešće trpe ovo nasilje imaju između 18 i 26 godina, dakle to su jako mlade žene i to ostavlja velike posljedice na njih. Također, plakati skreću pažnju javnosti da nasilje nad ženama treba biti prijavljeno i u tome trebaju sudjelovati kako same žrtve nasilja tako i oni koji znaju da neka žena trpi nasilje. Iskoristila bih priliku da skrenem pažnju i javnosti i predstavnika vlasti da nasilje nad ženama i nasilje u porodici nije privatna stvar. To je stvar koja se tiče svih nas, stoga svi mi kao građani i građanke Bosne i Hercegovine imamo obavezu i dužnost da prijavimo ako znamo da neka žena trpi nasilje.”, dodala je Zagorac.