U fokusu

premlaćivanje kao modni dodatak

Nasilje nad ženama kao modni izričaj

Nasilje nad ženama kao modni izričaj

Victim of Beauty modni je editorijal objavljen u bugarskom modnom časopisu 12 koji je u posljednje vrijeme izazvao veliku medijsku pozornost. Riječ je o fotografijama koje prikazuju modele s različitim teškim tjelesnim ozljedama, od prerezanog grkljana, opeklina i modrica, pa sve do tzv. chelsea grina. Uz sam editorijal dodana je i bilješka u kojoj se isti ne preporučuje mlađima od 16 godina, kao ni onima slaboga srca.

Alison Meldrum, članica udruge Standing Together, istaknula je kako je nasilje itekako prisutno u tinejđerskim odnosima, a ukoliko je ono medijski prikazano kao umjetnost, dolazi do problema većih razmjera.

{slika}

Ipak, urednici časopisa Huben Hubenov i Slav Anastasov izjavili su kako cilj editorijala nije bila promocija nasilja bilo kakve vrste, a posebno nasilja prema ženama. Ono što sami smatraju lijepim kod fotografija jest mogućnost da ih se tumači na više različitih načina. Ondje gdje većina vidi samo tešku ozlijedu, oni vide talentiranog umjetnika. Nadalje, naglasili su kako medijsku reakciju na fotografije vide kao seksističku i to prvenstveno zbog razloga što ista, kako vjeruju, nebi ni postojala da su modeli muškarci. Njihov je primarni cilj bio šokirati, u čemu su i uspjeli.

Jenna Sauers, novinarka Jezebela ističe kako nasilje nad ženama u medijima nije novost. Ono što predstavlja najveći problem jest činjenica da se fotografije tog tipa nerijetko nalaze u medijskim izdanjima čije su autorice i urednice upravo žene.

{slika}

“Živimo u društvu u kojem je praktički trećina ženskih žrtava nastradala upravo od strane svojih partnera, u društvu u kojem je godišnje evidentirano 4.8 milijuna slučajeva nasilja u obiteljima i silovanja. Upravo zato što je nasilje i više nego prisutno u stvarnom životu, nije mu mjesto u modnom časopisu”, izjavila je Sauers.