U fokusu

reakcija

Nataša Škaričić: Predlažem da DORH protiv Luke Prcele pokrene kazneni postupak

Nataša Škaričić: Predlažem da DORH protiv Luke Prcele pokrene kazneni postupak

Hrt Screenshot/forum.tm

Iako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović propustila jasno i nedvosmisleno osuditi ustaški režim, novinarka Nataša Škaričić nije zažmirila i (“kršćanski”) oprostila izjave p. Luke Prcele.

Naime, na propovjednoj misi u splitskoj župi Gospe od ružarija koju je jučer prenosila Hrvatska radiotelevizija, Prcela je rekao kako nikako ne može oprostiti predsjednici izjavu da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Predsjednica Grabar Kitarović na to mu je odgovorila na Facebook profilu da ona njemu njegovu izjavu oprašta te da se treba okrenuti budućnosti.

Škaričić je, stoga, na vlastitom Facebook profilu objavila kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv Luke Prcele, priora dominikanskog samostana u Splitu. U prijavi je pozvala DORH da presluša snimku prijenosa mise i pokrene kazneni postupak protiv Prcele. Također, pozvala je sve koji se žele potpisati na prijavu da to učine prije nego li se ona pošalje DORH-u. 

Prijavu prenosimo u cijelosti:

Vodeći misu u crkvi sv. Katarine Aleksandrijske u Splitu, u nedjelju 8. svibnja 2016. godine u izravnom prijenosu na prvom programu Hrvatske televizije, prior dominikanskog samostana u Splitu Luka Prcela kazao je da predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović zamjera izjavu da je Nezavisna Država Hrvatska bila zločinačka: “Ne mogu podnijeti kad netko nekoga udara bez razloga i ne mogu podnijeti kad i moj narod nekoga udara bez razloga. Pogotovo ne mogu podnijeti da mi sami po sebi pljujemo. Strašno je kada mi, evo sada se nalazimo u mjesecu svibnju, u subotu će se ići na Bleiburg. Zaboravili smo da smo bili ta žrtva. Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da je hrvatska država, Nezavisna država nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko to kaže da je današnja Hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od ’41. do ’45.? Ma, ja pitam ako je morala to reći pred Amerikancima, a onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki.”  U nastavku propovijedi je kazao: “Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po sebi pljujemo. Dosta više što se događalo kroz ovo proteklo vrijeme za vrijeme ove dvojce predsjednika koji su bili, možemo kazati, predsjednici antihrvatske države. I zato mi je drago što su naši branitelji dobili svoga ministra branitelja.”

Zbog svega navedenog, a posebno zbog rečenice “Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da je hrvatska država, Nezavisna država nije bila nezavisna i da je bila zločinačka” i činjenice da je ona izgovorena u programu javne televizije, smatram da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325., stavak 4. Kaznenog zakona Republike Hrvatske koji kaže: “Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina, usmjereno prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla ili boje kože, na način koji je prikladan potaknuti nasilje ili mržnju protiv takve skupine ili pripadnika te skupine.”

Nakon što je dio javnosti šokirao svojim govorom, p. Luka Prcela je izjavio da mu nije žao. Dokaz za to može se naći na ovoj poveznici. Da se doista radi o poticanju na nasilje i mržnju s efektima koji su već ostvareni, vidljivo je u ovom dijelu teksta: “Po njegovim riječima, vjernici na misi danas su odlično reagirali i mnogi su mu dolazili čestitati. Kaže da je većina vjernika inače zadovoljna njegovim propovijedima zbog čega često doživljava njihove pozitivne komentare.”

Predlažem da državno odvjetništvo presluša snimku prijenosa mise na prvom programu HTV-a, te poduzme sve zakonom predviđene radnje i protiv osumnjičenika pokrene kazneni postupak.

Nataša Škaričić