U fokusu

Politika u BiH

Ne dozvolite formiranje vlade u kojoj se krši Zakon o ravnopravnosti spolova!

Ne dozvolite formiranje vlade u kojoj se krši Zakon o ravnopravnosti spolova!

Nevladine organizacije – Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice, Sarajevski otvoreni centar i Infoteka –  osudile su  pokušaj kršenja Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini.

Ove nevladine organizacije zatražile su od mandatara vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralema Galijaševića da ispoštuje Zakon o ravnopravnosti spolova BiH, te dostavi novi popis s imenima ministara i ministrica političkih stranaka.

Naime,  koalicijske stranke (SDA, DF, HDZBiH) u Zeničko-dobojskom kantonu predložile su sastav vlade u kojoj bi deset ministarstava trebalo voditi deset ministara. Niti jedna ministrica!

Povodom toga, kolegij Skupštine danas nije sazvao novu sjednicu, jer se traži od stranaka koalicije da u budućoj vladi ZDK bude zastupljeno najmanje 40 posto podzastupljenog spola, u ovom slučaju žena.

Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice istaknuo je da su u mandatnom razdoblju 2010. – 2014. godine u vladi bile zastupljene tri ministrice, te da novi sastav vlade, kojeg je Skupštini ZDK dostavio mandatar Miralem Galijašević, nema niti jednu ministricu.

Zamjenik predsjednika Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak u razgovoru za klikx.ba istaknuo je da vjeruje kako političke stranke u ZDK imaju sposobne i kvalitetne kandidatkinje koje mogu biti na visokim pozicijama u izvršnoj vlasti, te dodao: “Velik broj žena ima dovoljno kvaliteta, iskustva i mogućnosti da obnaša te funkcije i vjerujem da je ovo samo posljedica neopreznosti i nepažnje u sastavljanju vlade. Ne smatram odgovornim samo mandatara, nego i političke stranke koje su dostavile imena, jer su morale imati osjećaja i sluha za imenovanje i osoba podzastupljenog spola”.

Koalicijske stranke imaju rok od sedam dana da dostave nova imena mandataru koji će potom taj popis proslijediti Skupštini ZDK nakon čega će se razmatrati o novom datumu službenog imenovanja nove vlade ZDK.