U fokusu

17. studenog

‘Ne ljubimo lance’ slogan Montenegro prajda

‘Ne ljubimo lance’ slogan Montenegro prajda

Facebook

Šesti ‘Montenegro prajd’ održat će se 17. studenog u Podgorici pod sloganom ‘Ne ljubimo lance’. Na konferenciji za novinare_ke, u organizaciji Queer Montenegro, organizatori_ice prajda su poručili_e da ovom povorkom LGBTIQ osobe traže da se osjećaju slobodno i sigurno te da inzistiraju na životu bez straha, nasilja i diskriminacije. 

“Šesti Montenegro prajd održava se uoči usvajanja Zakona o životnim zajednicama lica istog pola, te usvajanja nove petogodišnje Strategije za unapređenje kvaliteta života”, rekao je član organizacijskog odbora prajda Danijel Kalezić, naglasivši da je ovo jedna od najznačajnijih godina za ljudska prava LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori.

Iako su zabilježeni određeni pomaci po pitanju poštivanja prava LGBTIQ osoba, i dalje su suočene s nasiljem, predrasudama i diskriminacijom. 

“Od društva zahtijevamo da prestane da nas ugurava među “naša četiri zida” i da razumije da mi, kao i svi ljudi u ovoj zemlji, imamo pravo da živimo slobodno i bez bojazni da će nam slobodan život donijeti slomljenu glavu, nasilje, neprihvatanje, odbacivanje i diskriminaciju. Naša sloboda jeste i mora biti svuda. U svakom trenutku i na svakom mjestu. Ovim prajdom mi tražimo ono što nam pripada, a to su jednaka osnovna ljudska prava i jednak tretman. Tražimo da se osjećamo slobodno i bezbjedno i živimo svoje živote bez straha, nasilja i diskriminacije“, poručio je Kalezić.

Naglasio je i da je neophodno adekvatno i pravovremeno procesuiranje svih slučajeva mržnje prema LGBTIQ osobama te je dodao da će sudionici i sudionice ovogodišnjeg prajda zahtijevati usvajanje zakona o životnim zajednicama istospolnih partnera. 

“Mi zahtijevamo usvajanje Zakona o životnim zajednicama lica istog pola i očekujemo podršku i glas za ovaj zakon od svih poslanika i poslanica crnogorskog Parlamenta, a čiji je glavni zadatak da rade za dobro svih građana i građanki naše zemlje”, kazao je Kalezić.

Na prajdu organizatori očekuju građanke i građane Podgorice i Crne Gore, predstavnike i predstavnice svih političkih stranaka, članove i članice Vlade, svih institucija, gradonačelnika Podgorice, kao i predstavnike i predstavnice ostalih gradova.

“Očekujemo da zajedno pokažemo da ne ljubimo lance i da poštujemo kulturu borbe za osnovnu slobodu i osnovna ljudska prava. Što se same maršrute tiče, Organizacioni odbor blisko sarađuje sa Upravom policije Crne Gore – Centrom bezbjednosti Podgorica na određivanju maršrute ovogodišnje Povorke i njenom dodatnom unapređenju u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Kalezić.