U fokusu

pismo organizacija civilnog društva ministru paviću:

‘Ne zaustavljajte proces usvajanja Nacionalne strategije za razvoj civilnog društva 2017. – 2021.

‘Ne zaustavljajte proces usvajanja Nacionalne strategije za razvoj civilnog društva 2017. – 2021.

vlada.gov.hr

Organizacije civilnog društva u otvorenom su pismu ministru rada poručile da je vrijeme da se njegovo ministarstvo končano očituje o Prijedlogu Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2017. do 2021. godine i tako prestane zaustavljati donošenje ovog temeljnog strateškog dokumenta za budućnost civilnog društva u Hrvatskoj.

Uoči 10. sjednice Savjeta za razvoj civilnoga društva koja će se održati u utorak, 6. studenog, organizacije su podsjetile da je Strategijom, bez koje civilno društvo djeluje već skoro 2 godine, Vlada RH trebala jačati djelovanje organizacija civilnog društva (OCD-a) na financijskoj, institucionalnoj i pravnoj razini.

Prenosimo priopćenje:

Organizacije civilnog društva u otvorenom su pismu ministru rada Marku Paviću poručile da je vrijeme da se njegovo ministarstvo končano očituje o Prijedlogu Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2017. do 2021. godine i tako prestane zaustavljati donošenje ovog temeljnog strateškog dokumenta za budućnost civilnog društva u Hrvatskoj.

Uoči 10. sjednice Savjeta za razvoj civilnoga društva koja će se održati u utorak, 6. studenog, organizacije su podsjetile da je Strategijom, bez koje civilno društvo djeluje već skoro dvije godine, Vlada RH trebala jačati djelovanje organizacija civilnog društva (OCD-a) na financijskoj, institucionalnoj i pravnoj razini. Štoviše, Strategija je bitna za proces planiranja i programiranja natječaja Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 100 milijuna eura.

Participativni proces izrade i donošenja Nacionalne strategije zastao je nakon zaključenja javnog savjetovanja o Nacrtu Nacionalne strategije u rujnu 2017. godine. Do tog je zastoja došlo zato što se, prema navodima Ureda za udruge RH, Ministarstvo rada do danas nije očitovalo o konačnom prijedlogu Nacionalne strategije, a time je onemogućeno slanje Strategije u daljnju proceduru.

Zbog nepostojanja Nacionalne strategije, istaknuto je u otvorenom pismu, proces stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva i dalje stagnira, a dodjela financijskih sredstava organizacijama civilnog društva postaje sve problematičnija jer od početka 2017. godine ne postoji dokument koji bi odredio strateške ciljeve Hrvatske kad je djelovanje OCD-a u pitanju. Stoga su organizacije civilnoga društva pismom i naglasile nužnost sprječavanja daljnjeg urušavanja civilnog društva te upozorile da je krajnje vrijeme da Ministarstvo rada prestane zaustavljati proces donošenja Nacionalne strategije tako da Uredu za udruge Vlade RH konačno pošalje svoje očitovanje na prijedlog Strategije i odgovarajući obrazac o procjeni fiskalnog učinka o provedbenim aktivnostima.

Uz to, organizacije su napomenule da su sva ostala nadležna tijela Uredu poslala svoja očitovanja i pripadajuće PFU obrasce u razumnom roku te da stoga šutnja Ministarstva rada ima izravne posljedice za sve aktere uključene u proces donošenja Nacionalne strategije.

Pismo potpisuju:

GONG

Centar za mirovne studije

Centar za ženske studije

SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost

Mreža mladih Hrvatske

Dugine obitelji

WWF Adria

Info zona

Brodsko ekološko društvo-BED

Institut za kulturu i etiku

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu

Udruga HOMO

Rehabilitacijski centar za stres i traumu

Udruga Žmergo

Udruga Biom

Eko-Zadar

Projekt Građanskih Prava Sisak

Forum za slobodu odgoja

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR)

DEŠA – Dubrovnik