U fokusu

Dosta ulizivanja Crkvi!

Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!

Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!

Facebook: Centar za građansku hrabrost

Danas je pred Vladom, u organizaciji Ženske mreže Hrvatske, održan prosvjed pod nazivom “Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!”

Kao razlog održavanja prosvjednog skupa na svojim stranicama, Ženska mreža Hrvatske, navela je odbijanje obavljanja prekida trudnoće u javnim bolnicama, koje ginekolozi i ginekologinje pravdaju prigovorom savjesti. 

Kršenje zakona u bolnicama prolazi nesankcionirano, ginekolozi primaju pune plaće, a žene u velikom broju gradova u Hrvatskoj, koje uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje i dopunsko zdravstveno osiguranje, ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravo na siguran, legalan i dostupan prekid trudnoće, navele su.

Prosvjed se održao pred Vladom, budući da upravo ona najodgovorija za kršenje ljudskih prava žena.

Za Index.hr,  Bojana Genov, jedna od prosvjednica i članica Ženske mreže izjavila je sljedeće: “Nevjerojatno je da se tako drastično smanjio broj pobačaja na zahtjev, a istovremeno enormno povećao broj spontanih pobačaja. Smatramo kako mnoge bolnice lažiraju istinitu brojku. Imamo informacije da žene koje u bolnicu dođu na pobačaj daju novce liječniku koji im potom piše da je došlo do spontanog pobačaja i još dodatno novac dobije tako da se naplati od HZZO-a pod dijagnozom spontanog pobačaja.”

“Žene su i ekonomski kažnjene jer plaćaju velike iznose za pobačaje u svakom dijelu Hrvatske različito što pokazuje da to nije standardizirana usluga i žene su na taj način kažnjavane zbog nečeg što čine. Vrijeme je da se Vlada prestane ulizivati Crkvi i crkvenim krugovima i da im omogući ono što omogućuje zakon”, dodala je Bojana Genov.