U fokusu

Reakcija na policijsko nasilje nad izbjeglicama i migrantima

Nedaleko od granice s BIH osvanuli plakati ‘Dobrodošli u Hrvatsku’ i ‘Hrvatska puna mučenja’

Nedaleko od granice s BIH osvanuli plakati ‘Dobrodošli u Hrvatsku’ i ‘Hrvatska puna mučenja’

U Cisti Provo, nedaleko od granice s Bosnom i Hercegovinom podrignuti su plakati “Dobrodošli u Hrvatsku” i “Hrvatska puna mučenja” (aludirajući na turističke slogane Hrvatske) kao reakcija na objavu Europske komisije da Hrvatska ispunjava uvjete za ulazak u Schengenski prostor. 

Aktivistkinje koje stoje iza akcije poručuju: “U ime ulaska u Schengen u Hrvatskoj je normalizirano i institucionalizirano nasilje, a to je nedopustivo. Godinama se izvještava o nezakonitim protjerivanjima i zatvaranjima izbjeglica i migranata, o policijskom nasilju, zlostavljanju i mučenju kojem su izloženi pojedinci i grupe, muškarci i žene, odrasli i djeca. Ovom akcijom želimo poručiti da nikad nećemo pristati na takvo stanje stvari. Nikada nećemo povjerovati policijskim lažima i neuvjerljivim priopćenjima”

Dodaju da jumbo plakatima poručuju da je istina izbjeglica i migranata koji su svakodnevno izloženi policijskoj represiji snažnija i glasnija od pendreka, rotirki i ćelija. “Ljudi koji svakodnevno trpe udarce, uvrede i psovke, koji poznaju bol, glad i strah, govore vjerodostojnije o našoj zemlji od izlizanih turističkih slogana. Govore o represiji koja ne poznaje granice, o nasilju koje se prelijeva i na nas druge, o nasilju koje napada žene i djevojčice, zastrašuje transrodne i queer osobe, vrijeđa lezbijke i gejeve, mrzi Srbe i Rome, izgladnjuje radnice i radnike, mrvi siromašne i bezdomne, proganja aktiviste i novinare, mlati antifašiste i slobodare. Ne u naše ime!”, dodaju aktivistkinje. 

Za više informacija o policijskom nasilju na granicama, molimo kontaktirajte: Davor Božinović, telefon: 00 385 1 6122 129, telefaks: 00 385 1 6122 405, email: pitanja@mup.hrpolicija@mup.hr