U fokusu

NERAVNOPRAVNOST:Malo žena na listama za Međimurje

U izbornoj utrci za međimurskog župana sudjelovat će pet kandidata, odreda muškarci.

Samo dvije žene
Dovoljno potpisa skupili su Branimir Bunjac uime HSR-a, Mladen Križaić uime koalicije HDZ-HSLS-HDSS, Željko Pavlic iz MDS-a, Ivan Perhoč, predstavnik koalicije SDP-HSS-HSU-HNS, te nezavisni Josip Posavec. Od desetero kandidata za zamjenika župana samo su dvije žene – Petra Andrašec, na listi HSR-a, i dr. Nevenka Breslauser, na listi Posavca.

Malo je koja stranka i koalicija postupila prema preporuci da na listama ima najmanje 40 posto žena. Na listi za Skupštinu HČSR ima samo osam žena od 41 kandidata, HDZ-HSLS-HDSS ima ih devet, SDP-HSS-HSU deset, MDS 12, HNS 14, Nezavisna lista J. Posavca 16 i HSR 20. Na listama za županiju i gradove, koje je danas objavilo Županijsko izborno povjerenstvo, nema većih iznenađenja.

Riješena je enigma koga će sve na listu uvrstiti župan Posavec, koji ima najviše visokoobrazovanih kandidata. Na njegovoj je listi i Zdenko Horčićka, koji je također izišao iz HNS-a, kipar Mihael Štebih, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Siniša Golub, liječnik Andrej Pal, Juraj Kolenić, mr. Bernarda Miser, Sonja Fažon…

Trojica u Prelogu
Kandidati su za gradonačelnika Čakovca Sanja Bacinger (MDS), nezavisni Stjepan Baranašić, Nenad Hranilović (HNS), Branko Šalamon (SDP-HSS-HSU) i mr. Stevo Tkalčec (HDZ-HSLS-HDSS). U Prelogu su se kandidirali Stjepan Belić (HSS), Juraj Delladio (SDP) i Dragutin Glavina (HNS-HDZ), a u Murskom Središću Josip Dobranić (HSLS-HDZ-HSU-HSS), Marijan Kutnjak (SDP-HNS), nezavisni Stjepan Novak i Nada Žilavec (HDS).