U fokusu

očigledan jaz

Neravnopravnost u svijetu rada: Žene u Hrvatskoj osjetno teže dolaze do posla od muškaraca

Neravnopravnost u svijetu rada: Žene u Hrvatskoj osjetno teže dolaze do posla od muškaraca

Prema podacima Eurostata, u odnosu na ostale članice Europske unije, žene u Hrvatskoj posebno teško dolaze do zaposlenja.

Iako su na cjelokupnom prostoru EU-a muškarci i žene skoro pa jednako nezaposleni, u nekim državama žene su osjetno u lošijoj poziciji u svijetu rada.

Jedna od takvih država je i Hrvatska gdje je 14,1 posto nezaposlenih muškaraca, a žena 18,5 posto.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, od ukupnoga broja nezaposlenih u srpnju 2014. godine, bilo je 137.919 nezaposlenih muškaraca (46,6 %) i 158.175 nezaposlenih žena (53,4%). Broj nezaposlenih muškaraca smanjen je za 7,8 posto, a žena za 5,1 posto u odnosu na srpanj 2013. godine. Udio muškaraca u evidentiranoj nezaposlenosti u promatranome se razdoblju smanjio, a udio žena povećao za 0,7 postotnih bodova.

Ni u jednoj drugoj članici Unije nije razlika tako očigledna. Brojne nevladine udruge, inicijative i sindikati upozoravaju kako će se položaj žena u svijetu rada dodatno pogoršati novim Zakonom o radu, za kojeg je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić upravo danas rekao da ‘već donosi pozitivne efekte’.

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH.