U fokusu

Dobra odluka

New York će dijeliti besplatne ženske higijenske potrepštine

New York će dijeliti besplatne ženske higijenske potrepštine

Žene će dobivati besplatne tampone i uloške u školama, zatvorima i skloništima u New Yorku, što je prvi program ove vrste čiji podržavatelji/ice ističu da izdašni financijski izdaci za ženske higijenske proizvode tvore jednu vrstu diskriminacije.

Program je jednoglasno odobren ovog tjedna na gradskom vijeću New Yorka i čeka na potpis gradonačelnika Billa de Blasia, koji mu je također dao svoju podršku. Dio je šire nacionalne rasprave koju su započeli zagovornici/ce koji/e tvrde da si mnoge žene nisu u mogućnosti priuštiti proizvode čija cijena prelazi i 100 dolara godišnje.

“Menstrualni higijenski proizvodi nužni su kao i toaletni papir i trebali bi se tretirati kao osnovne potrepštine”, rekla je Julissa Ferreras-Copeland, članica gradskog vijeća, koja je pokrenula inicijativu.

Jednom kada se projekt pokrene, grad će potrošiti prosječno 2.4 milijuna dolara godišnje kako bi osigurao tampone i uloške učenicama u javnim školama, stanovnicama skloništa i zatvorenicama u zatvorima i drugim popravnim ustanovama. Oko dva milijuna tampona i 3.5 milijuna uložaka godišnje će se dijeliti samo u skloništima za beskućnike/ice, navodi Ferreras-Copeland.

Ovo je izvanredno“, rekla je Jennifer Weiss-Wolf, koja je pomogla u pokretanju inicijative. “Radi se zaista o maloj policy pobjedi. Nadam se da će se i drugi gradovi povesti za ovim primjerom”.

Elise Joy, koja je s 13-godišnjom kćeri pokrenula Girls Help Girl Period, neprofitnu skupinu koja donira higijenske proizvode onima u potrebi, ističe kako je oduševljena projektom. “Radi se o nečem vrlo jednostavnom – ljudskom dostojanstvu”.

Pet od 50 država u SAD-u uklonilo je porez na ženske higijenske proizvode, a još ih nekoliko razmišlja o tom potezu. U državi New York, prijedlog zakona kojim bi se uklonio porez na tampone i uloške čeka potpis guvernera kako bi postao zakon.