U fokusu

bilo bi dosta

New York: Prvi korak u zaustavljanju maltretiranja pred klinikama za pobačaj

New York: Prvi korak u zaustavljanju maltretiranja pred klinikama za pobačaj

Anonimno/Libela

Njujorški državni odvjetnik Eric Schneiderman najavio je da će tužiti prosvjednike/ce protiv pobačaja zbog nezakonitog uznemiravanja pacijentica i osoba u pratnji pred klinikom za abortuse u New Yorku.

“Taktika koja se koristi za uznemiravanje i ugrožavanje bolesnika, obitelji, volonterki i osoblja klinike Choices, nije samo jeziva, nego je i ilegalna”, rekao je Schneiderman u priopćenju. “Zakon jamči ženama pravo kontrole nad vlastitim tijelima i neometan pristup potrebnoj reproduktivnoj zdravstvenoj skrbi. Učinit ćemo sve što je potrebno kako bismo zaštitili ta prava za žene diljem New Yorka”.

Tužba je najavljena ispred klinike za abortus Choices u naselju Jamaica u Queensu. Svake subote u proteklih pet godina lokalni/e prosvjednici/e protiv pobačaja utabore se kako bi gnjavili pacijente/ice. To podrazumijeva praćenje pacijentica s grotesknim i pretjerano fotošopiranim velikim fotografijama abortiranih fetusa, praćenje pacijentica do ulaza u kliniku i pokušaja ulaska, glasnu mizoginiju i propovijedanje protiv pobačaja neposredno pred ulazom u kliniku, sačekuše za pacijentice koje izlaze iz automobila i guranje pamfleta i letaka u lice njima i njihovoj pratnji. (Posve otvoreno: volontiram kao pratnja za pacijent(ic)e klinike Choices i vidjela sam sve ovo iz prve ruke.)

Ovakvo ponašanje prosvjednika protiv pobačaja pred klinikama često se opravdava pod krinkom Prvog amandmana. Međutim, Schneiderman na konferenciji za medije jasno napominje kako je pristup sigurnom i legalnom pobačaju također zaštićen Ustavom SAD-a te da su uvijek postojali zakoni koji reguliraju slobodu govora.

“Uz Prvi amandman vrijede i posve zakonita pravila o vremenu, mjestu i načinu govorenja. Postoje mnoge stvari koje podrazumijevamo “govorom”, a koje su zakonski ograničene”, rekao je Schneiderman u utorak.

“Ne smijete … uznemiravati, zastrašivati i pokušavati spriječiti ljude da ostvaruju svoja ustavna prava”, dodao je.

Theresa White, dugogodišnja volonterka iz Queensa, supervizorica pratitelj(ic)a pacijentica klinike, i Schneidermanova suradnica na slučaju protiv prosvjednika (takozvanih antis) izjavio je za HuffPost da je ovo velika pobjeda za žene New Yorka i pro-choice zajednice.

“Radimo na tome već više od godinu dana”, rekla je. “Osjećaj je sjajan”.

Aktivisti/kinje za prava žena diljem zemlje vide tužbu države New York protiv antisa kao glasnu izjavu protiv uznemiravanja pred klinikama za pobačaje i nadaju se da će i njihovi gradovi slijediti tu odluku.

Calla Hales, liječnica u A Preferred Women’s Health Center u Charlotteu u Sjevernoj Carolini, izjavila je za HuffPost da se nada kako grad Charlotte pažljivo prati ove događaje.

Hales je već navikla na stotine prosvjednika svake subote pred klinikom u Charlotteu i nailazi na ravnodušnost lokalnih vlasti u vezi zaštite pacijenata/-ica.

“Zbog ovoga se osjećam vrlo optimistično”, rekao je Hales. “Razumijem da su prosvjedovanje i sloboda govora zajamčena prava. Međutim, vrlo je jasno da protivljenje pobačaju pred klinikama za pobačaj nije samo izražavanje mišljenja – radi se o vrlo okrutnom uznemiravanju i zastrašivanju. Nadam se da će i ostali gradovi, uključujući Charlotte, to uzeti u obzir”.

Jessica Gird, pratiteljica pacijenata/ica klinike Northland Family Planning u Michiganu izjavila je HuffPostu kako grad Westland gotovo da i ne pruža podršku pacijenti(ca)ma i osoblju klinike.

“Zakonodavstvo uistinu nije učinilo mnogo po pitanju prava pacijenata/ica i osoblja”, rekla je. “Dozvole i zabrane za antise relativno idu njima u prilog, osobito ako se gleda iz perspektive psiholoških i emocionalnih učinaka na pacijentice”.

Gird je izjavila kako odluka o prekidu trudnoće nije uvijek jednostavna i da antis taj doživljaj čine mnogo traumatičnijim nego što bi trebalo biti.

“Iako ne postoji univerzalni doživljaj pobačaja, on sam po sebi već može biti emotivno nabijena zbirka trenutaka u vremenu”, rekla je. “Posramljuju naše pacijent(ic)e i osoblje, manipuliraju pacijent(ic)e iz nebijelih zajednica i osobe koje su prisiljene dolaziti s djecom, ranjivim skupinama promoviraju znanstveno neutemeljene ideje, i osobno to smatram posve suprotnim kršćanskom sustavu vjerovanja za koji tvrde da ga se čvrsto pridržavaju”.

Derenda Hancock, pratiteljica pacijenata/ica u Jackson Health Organization u Jacksonu, u državi  Mississippi, izjavila je za HuffPost kako želi da grad Jackson poduzme više za zaštitu pacijentica – osobito zato što je “Pink House” jedina preostala klinika u državi.

“Ranije smo imali sjajan odnos s policijskom postajom”, rekao je Hancock HuffPostu. Međutim, promjene lokalne vlasti u studenom narušile su dobar odnos s gradom i miran odnos s prosvjednicima.

Hancock je izjavila da su prosvjednici tužili grad Jackson, a gradska je uprava popustila i sada više ne moraju poštovati gradske odredbe za razinu buke, oznake i prometnu regulaciju.

“Svašta im prolazi”, rekla je.

Budući da neke države i dalje dopuštaju neprekidno uznemiravanje pred klinikama za pobačaj, tužba države New York protiv agresivnog uznemiravanja protivnika pobačaja velika je pobjeda za pacijentice klinike i cjelokupnu pro-choice zajednicu. Ova tužba predstavlja značajan presedan za državne i gradske vlasti u svrhu obrane pristupa zdravstvenoj zaštiti.

“Vjerujemo da će to poslati vrlo glasnu poruku”, rekao je Schneiderman.

 ****

U Hrvatskoj, pak, nije izgledno da ćemo u skorije vrijeme gledati njujorški scenarij. Već nekoliko godina pred bolnicama u dvadesetak hrvatskih gradova okupljaju se tzv. molitelji, aktivisti inicijative “40 dana za život”, anti-choice pokreta. Slično kao njihovi američki istomišljenici, molitelji pred hrvatskim zdravstvenim ustanovam mašu transparentima, dobacuju pacijenticama i posjetiteljima, uznemiruju ih i vrijeđaju, emocionalno ih ucjenjuju i manipuliraju dovodeći djecu pred bolnice a organiziraju se i putem društvenih mreža u nastojanju da spriječe žene u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu. Prisjetimo se, ujesen prošle godine iz vukovarske je bolnice “procurila” informacija o ženi koja ima dogovoren termin pobačaja, slučaj grotesknog naziva “doček kraljeve kćeri” kojim su se pozabavili policija i DORH. Iako tvrde da svojom molitvom ne ugrožavaju nikoga, zabilježeni su i slučajevi napada molitelja na novinare.

Tadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ožujku 2017. kako, iako molitvu ne smatra štetnom, prostor ispred bolnica ne smatra primjerenim za molitvu, te da bi ravnatelji bolnica molitelje mogli uputiti u bolničke kapelice. Ipak, ravnatelji su po tom pitanju podijeljenih stavova. U Rijeci su, na primjer, u ožujku ove godine molitelji izbačeni iz kruga bolnice, dok su zagrebački molitelji od ravnatelja bolnice u Vinogradskoj dobili suglasnost da organiziraju miroljubivo molitveno bdijenje pred KBC Sestre milosrdnice.

Osim povremenih prosvjeda, poput onoga u organizaciji Radničke fronte, vukovarskog SDP-a, šibenskih antifašista, itd., te unatoč činjenici da okupljanje molitelja obično nije prijavljeno policiji, još uvijek nismo svjedočili konkretnoj inicijativi lokalnih ili državnih vlasti kako bi se molitelje ukloniko s javnih površina, odnosno iz bolničkih krugova u kojima vrše pritisak i uznemiruju pacijentice, pratnju, posjetitelje i osoblje bolnica.