U fokusu

Recesija ubija

Nezaposlenost je smrtonosna nuspojava o kojoj nitko ne govori

Nezaposlenost je smrtonosna nuspojava o kojoj nitko ne govori

“Nezaposlenost uzrokuje 45.000 samoubojstava godišnje u svijetu”, pokazuje analiza Sveučilišta u Zurichu, a podaci su objavljeni u Lancetu, znanstvenom časopisu za psihijatriju.

Kako bi saznali koliko su samoubojstva povezana s nezaposlenošću, istraživači na psihijatrijskoj klinici Sveučilišta u Zurichu analizirali su podatke iz 63 zemlje u razdoblju od 2000. do 2011. godine. Studija je pokazala da je financijska kriza od 2008. godine pokrenula više samoubojstava nego što se mislilo.

U tom periodu je zabilježeno 233.000 samoubojstava godišnje, od čega je u oko 45.000, odnosno petini samoubojstava, uzrok bio nezaposlenost.

Veza između samoubojstava i nezaposlenosti najsnažnija je u zemljama Sjeverne Amerike i čitave Europe. Isto tako, studija je pokazala kako su i muškarci i žene svih dobnih skupina podjednako pogođeni.

Stručnjaci napominju kako studija ne dokazuje da su samoubojstva uzrok nezaposlenosti, ali svakako ukazuje na snažnu povezanost.

Istraživači naglašavaju kako bi vladajući trebali imati moralnu odgovornost priznati povećanu učestalost psihičkih problema u teškim gospodarskim vremenima i napraviti plan kako djelovati u skladu s tim.

Bitno je naglasiti i da je nezaposlenost samo jedan od faktora ekonomske recesije koji može utjecati na mentalno zdravlje. Ostali ekonomski uzroci su pad prihoda, pad ugovorenih radnih sati, nesigurnost radnog mjesta i mnogi drugi.

Istraživački tim također naglašava važnost rješavanja nezaposlenosti kao sistemskog problema s ozbiljnim duševnim posljedicama velikog broja ljudi, umjesto promatranja pojedinačnih slučajeva. Nezaposlene osobe također zaslužuju dostojanstvo i poštovanje, kao i osobe koje su zaposlene. Ulozi su jednostavno previsoki da bi se tolerirali stereotipi o nezaposlenim ljudima, kao onima koji bježe od posla, zaključuju istraživači.