U fokusu

Kapitalizam naš svagdašnji

Ni muškarci na visokim položajima ne mogu imati sve

Ni muškarci na visokim položajima ne mogu imati sve

Max Schireson, predsjednik uprave uspješne softverske tvrtke MongoDB, podijelio je svoju frustriranost zbog činjenice da muškarce poput njega, koji su na visokim položajima u tvrtkama u kojima rade, nitko nikad ne pita kako usklađuju posao s obiteljskim životom. Naime, kad bi ih se pitalo, doznalo bi se da je to nemoguće. Iz tog razloga, Schireson je odlučio prijeći na nižu poziciju unutar poduzeća te preuzeti funkciju potpredsjednika Uprave. “Prije nekoliko mjeseci sam odlučio da uspješno “žonglirati” posao i obitelj mogu jedino ako si smanjim obim posla”,napisao je na svom osobnom blogu.

Uvijek je važno vidjeti muškarca koji priznaje seksistički tretman svojih kolegica. No najbolje je kod Schiresonovog posta to što ukazuje na odricanja koja moraju činiti muškarci na visokim položajima. Nitko ne očekuje od njih da uspostave ravnotežu između privatnog i poslovnog života, a problem se dodatno ignorira i time što se muškarce nikad ne pita o tome. Schireson piše:

“Već sad sam na dobrom putu da ove godine avionom prijeđem 482803 km, što je uobičajeno za predsjednika uprave. Tome treba dodati i putovanja na koja idem svaka 2-3 tjedna, od Palo Alta, gdje mi radi supruga, do New Yorka. Provodeći toliko vremena na putu, propustio sam mnogo zabavnih trenutaka sa svojom obitelji, no još je važnije da nisam bio uza svoju djecu kad je našeg štenca udario auto niti kad je moj sin imao (manju, uspješnu i, naravno, neočekivanu) hitnu operaciju.

Čini se da se čovjek treba odreći mnogo toga da bi mogao ‘imati sve'”.

Dodatne pohvale Schiresonu i jer smatra da mu ne treba dići spomenik samo zato što su mu vlastita djeca prioritet.

“Smatram da su očekivanja koje naše društvo ima prema očevima toliko niska da je to jadno. Ako sa svojom djecom provedem večer, kažu mi ‘Ah, znači ti si dadilja večeras’… A ako mi djeca ne umru od gladi u 3 sata koliko se sam brinem za njih, ljudi se ponašaju kao da zaslužujem zlatnu medalju. To nema smisla”, izjavio je za Today.

Prevela i priagodila Ivana Žuškin