U fokusu

'imaju obvezu provoditi zakone i nemaju pravo na priziv savjesti'

Ništa od priziva savjesti za matičare/ke

Ništa od priziva savjesti za matičare/ke

Facebook: Podržavam životno partnerstvo

Matičari/ke se neće moći pozivati na priziv savjesti kada će pred njih doći osobe istog spola koje žele sklopiti životno partnerstvo, razjašnjeno je na saborskom Odboru za zakonodavstvo, piše Novi list.

Naime, na jučerašnjem saborskom Odboru za zakonodavstvo na kojem se rapravljalo o konačnom prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola Peđa Grbin (SDP) zatražio je od Ministarstva uprave da se odredi prema zahtjevima koji su se pojavili u javnosti da se matičarima i matičarkama prizna pravo na priziv savjesti u slučaju u slučaju ako moraju voditi postupak registriranja životnog partnerstva.

“Matičari/ke su državni/e službenici/e koji/e imaju obvezu provoditi zakone i nemaju pravo na priziv savjesti”, rekao je Grbin.

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da priziv savjesti državnih službenika/ca ne postoji u niti jednoj zemlji osim Južnoafričkoj Republici.

“U Nizozemskoj je propisano da tamo gdje su dva/dvije matičara/ke, onda jedan može odbiti registrirati partnerstvo, a gdje je jedan/a matičar/ka on/a mora odraditi svoj posao, te da svaki/a novi/a matičar/ka nema uopće pravo na odbijanje. Državne službenike/ce treba poštedjeti od uvlačenja u političke igre”, rekao je Bauk.

Inače Bauk je predstavljajući konačni prijedlog Zakona rekao da je prilikom njegove izrade kao nikad dosad pazio na ‘svaku riječ i pazio na svako slovo, zarez i razmak’.

“On je demokratski kompromis između suprotstavljenih stajališta koji životno partnerstvo i bračnu zajednicu razlikuje samo u dvije stvari, u nazivu i pravu na posvajanje”, rekao je Bauk.