U fokusu

stop femicidu

Niti jedna žena manje! Niti jedna mrtva više!

Niti jedna žena manje! Niti jedna mrtva više!

Žene protiv nasilja

Povodom Dana sjećanja na žene ubijene u Montrealskom masakru 1989. godine, danas su aktivistkinje Žena u crnom i Mreže Žene protiv nasilja održale javnu akciju u centru Beograda.

“Muškarci širom planete, u svim državama sveta, ubijaju žene, samo zato što su žene! Femicid se nalazi na samom kraju kontinuiranog muškog terora, koji podrazumeva različite oblike muškog nasilja nad ženama, sve do njenog fizičkog uklanjanja. Svake godine oko 66 000 žena nasilno je ubijeno širom sveta. U Srbiji su od početka godine do 1. decembra, u porodično-partnerskom kontekstu ubijene 33 žene. Više od polovine ubijenih žena prijavljivale su nasilje nadležnim institucijama. Pitamo institucije Republike Srbije koje su primile prijavu, zašto ovih žena nema među nama”, upitale su nadležne institucije u proglasu na Facebook stranici.

Žene u crnom i Mreža Žene protiv nasilja traže kažnjavanje svih neodgovornih državnih službenika koji su propustili ili neadekvatno reagovali na prijavu muškog nasilja prema ženama i na taj način propustili da zaustave ponavljanje nasilja i ubistvo žene.