U fokusu

najmanje 20 eura po kartici

Niz mjera kako zaštititi novinarstvo od propadanja i zaposliti mlade

Niz mjera kako zaštititi novinarstvo od propadanja i zaposliti mlade

Talijanska vlada želi uvesti niz mjera kojima bi se zaštitila izdavačka djelatnost i položaj novinarske struke, piše Silvije Tomašević za Večernji.hr.

Novinari i novinarke moraju dobiti najmanje 20,8 eura za 1.600 slovnih mjesta teksta. Izdavači će biti oslobođeni poreza na novozaposlene mlade novinare. Otvoren prostor s besplatnim internetskim povezivanjem za slobodne mlade novinare. To su samo neke od mjera s kojima talijanska vlada želi poduprijeti izdavačku djelatnost koja je u krizi i gdje se zapošljava sve manje ljudi.

Podtajnik talijanske vlade Luca Lotti potpisao je danas dekret o osnivanju izvanrednog fonda u potporu izdavaštva za trogodište 2014.-2016. u ukupnom iznosu od 120 milijuna eura. Dekret određuje načine dobivanja sredstva iz fonda za 2014. koja iznose ukupno 45 milijuna eura, a koja trebaju biti utrošena u ulaganja u tehnološku inovaciju i digitalizaciju, te u potporu zapošljavanja novinara, programe obnove tvrtki i revizije zaposlenika među kojima i za slanja u prijevremenu mirovinu.

Lotti je kazao kako je taj projekt inovativni, te je načinjen sa ciljem davanja potpore novom zapošljavanju u sektoru koje je objektivno u krizi. Predviđene se i porezne olakšice do sto posto za narednih 36 mjeseci kod zapošljavanja na neodređeno vrijeme mladih novinara/ki, te do 50 posto poreznih olakšica za zapošljavanje na određeno vrijeme. Ako se zatim zaposlenika/cu na određeno vrijeme zaposli ne neodređeno bit će primijenjene porezne olakšice i retroaktivno. Zatim, najmanje 20 posto od zaposlenih na određeno vrijeme mora biti primljeno na neodređeno vrijeme.

Dekretom je predviđeno i da izdavačke kuće moraju obvezatno zaposliti jednog/u mladog/u novinara/ku na svaka tri koja su otišla u prijevremenu mirovinu. Oni koji su otišli u prijevremenu mirovinu više ne mogu raditi za tvrtku u kojoj su radili, odnosno tada ta izdavačka kuća ne bi mogla dobiti sredstva iz novoosnovanog fonda s kojima je mogla prijevremeno poslati novinara u mirovinu.

Vlada je donijela posebne mjere za mlade novinare i novinarke, za one koji nemaju dovoljna jamstva. Prije svega u Rimu će biti otvoren prostor za mlade novinare/ke freelance ili one koji imaju ugovore na određeno vrijeme u kojem će moći raditi uz besplatni wi-fi.

Tekstovi mladih novinara/ki ili nisu plaćeni ili dobivaju minimalno, odnosno oko četiri eura za karticu teksta, pa se dekretom određuje kako za tekst od 1.600 slovnih mjesta novinar mora dobiti najmanje 20,8 eura. Do sada nije postojala takva obveza za izdavačke kuće da objavljeni tekst plate s određenim iznosom, piše Večernji list.