U fokusu

Poruke žena o (ne)dostupnosti pobačaja u Hrvatskoj

Noćnom akcijom najavljen Marš solidarnosti: glasno o pobačaju!

Noćnom akcijom najavljen Marš solidarnosti: glasno o pobačaju!

MAZ

Uoči Marša solidarnosti: Glasno o pobačaju, održana je noćna akcija ispisivanja iskustava žena u prostor grada Zagreba. Tako su na crkvi Sveta Mati Slobode, na Općinskog građanskom sudu i Vojnom ordinarijatu osvanule poruke kojima se želi, još jednom, progovoriti o problemima s kojima se suočavaju žene u Hrvatskoj koje žele ostvariti pravo na pobačaj. 

Tom akcijom najavljen je Marš te su građani i građanke pozvani da mu se pridruže, u subotu, 29. rujna od 16:00 sati, na Trgu žrtava fašizma. Zahtjeve marša te proglas organizatorica, Mreže antifašistkinja Zagreba i Platforme za reproduktivna prava prenosimo u cijelosti: 

Dok čekamo reviziju zakona o pobačaju iz 1978. godine, svjesne preporuka Ustavnog suda, stava ministra zdravstva i poražavajuće situacije u javnim bolnicama, zahtijevamo besplatan pobačaj i regulaciju priziva savjesti te besplatno, kvalitetno i solidarno javno zdravstvo.

Zahtijevamo besplatan pobačaj jer zahtjev za legalnim pobačajem mora postati i egalitaran: dostupan svim ženama bez obzira na njihov ekonomski i društveni status. U 2018. godini za pobačaj plaćamo između 2000 i 3000 kuna. Ako za medicinsku uslugu u sustavu javnog zdravstva u nekim bolnicama moramo platiti iznos veći od minimalne neto plaće u Hrvatskoj, a u najboljem slučaju tri četvrtine te plaće – ne možemo reći da je pobačaj u Hrvatskoj dostupan.

{slika}

Zahtijevamo regulaciju priziva savjesti jer se 54 posto ginekologa i ginekologinja poziva na priziv savjesti, stoga s pravom tvrdimo da je pobačaj u Hrvatskoj, iako legalan – nedostupan. Borimo se za reproduktivna prava, jer se tako borimo i za besplatno, kvalitetno i solidarno javno zdravstvo, za predškolski odgoj i obrazovanje, sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu politiku – sve ono nužno za siguran život svim ljudima u ovom društvu. I obratno, boreći se za solidarne, javne i svima dostupne socijalne servise – borimo se i za pravo žene da donese odluku koja se tiče njenog tijela, zdravlja i života.

{slika}

Poručujemo: rasprava o pobačaju mora se odvijati u javnosti, ne u privatnoj sferi. Kao važno političko, društveno i zdravstveno pitanje, pobačaj je uvijek bio tema javnih rasprava, i to je razlog zbog kojeg danas znamo posljedice kriminalizacije pobačaja i stigmatizacije žena, ignoriranja socijalnih indikacija, uvođenja komisija i savjetovanja te nepostojanja adekvatne zdravstvene skrbi. O pobačaju govorimo ili anonimno ili potiho. Vrijeme je da to promijenimo, da se zajedno izborimo za dostupan i besplatan pobačaj i progovorimo: Glasno o pobačaju!

{slika}