U fokusu

diskriminacija u sportu

Nogometašice traže jednake plaće za osvajanje Svjetskog prvenstva

Nogometašice traže jednake plaće za osvajanje Svjetskog prvenstva

Pexels

Skandiranje “Jednake plaće!” odjekivalo je s tribina Stade de Lyon u Francuskoj u nedjelju nakon pobjede američke ženske reprezentacije 2-0 nad Nizozemskom u utakmici za osvajanje FIFA Svjetskg prvenstva za žene.

Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazivali su obožavatelje/ice kako neprekidno i glasno uzvikuju “Jednake plaće!”, što je potaknuto razlikama između prihoda ženskih i muških reprezentacija.

Ženski tim sudjeluje u tužbi za rodnu diskriminaciju protiv nogometnog saveza Sjedinjenih Država, jer organizacija plaća muškim igračima daleko više nego što plaća ženama.

Na primjer, svaka igračica u američkoj ženskoj reprezentaciji mogla bi ostvariti maksimalnih 260.000$ zarade na Svjetskom prvenstvu za žene, kako navodi Guardian, dok bi svaki muški igrač mogao zaraditi gotovo milijun dolara ako klub osvoji Svjetsko prvenstvo.

Zastupnice Demokrata, uključujući i predsjedničke kandidatkinje za 2020. godinu, govorile su o tom pitanju posljednjih mjeseci. Senatorica Kamala Harris (D-Calif.), Senatorica Elizabeth Warren (D-Mass.) i senatorica Kirsten Gillibrand (DN.Y.) u ožujku su, na čelu s senatoricom Dianne Feinstein (D-Calif. ), potpisale pismo pozivajući predsjednika Nogometnog saveza SAD-a da “osigura da američka ženska reprezentacija bude pravedno plaćena”.

Alexandria Ocasio-Cortez (DN.Y.) u nedjelju je povodom slučaja tweetala: “U ovom trenutku ne bismo trebale čak tražiti #EqualPay za #USWMNT – trebale bismo zahtijevati da im se isplati najmanje dva puta toliko.”