U fokusu

Norveška nagrada za mir ugandskoj grupi za prava seksualnih manjina

Uglednu godišnju norvešku nagradu za rad na zaštiti ljudskih prava, koja katkad najavljuje dobitnika Nobelove nagrade za mir, dobila je organizacija “Seksualne manjine Ugande” (SMUG), koja se bori protiv diskriminacije homoseksualaca i drugih osoba nekonvencionalnih seksualnih orijentacija u Africi. Nagradu Rafto za 2011., koju dodjeljuje istoimena zaklada, preuzet će u Bergenu 6. studenoga čelnik SMUG-a Frank Mugisha.

Norveška nagrada za mir ugandskoj grupi za prava seksualnih manjina

Uglednu godišnju norvešku nagradu za rad na zaštiti ljudskih prava, koja katkad najavljuje dobitnika Nobelove nagrade za mir, dobila je organizacija “Seksualne manjine Ugande” (SMUG), koja se bori protiv diskriminacije homoseksualaca i drugih osoba nekonvencionalnih seksualnih orijentacija u Africi.
 
Nagradu Rafto za 2011., koju dodjeljuje istoimena zaklada, preuzet će u Bergenu 6. studenoga čelnik SMUG-a Frank Mugisha.

Četvero od dosadašnjih dobitnika nagrade Rafto — Aung San Suui Kyi iz Mianmara, Jose Ramos-Horta iz Istočnog Timora, južnokorejski predsjednik Kim Dae-jung i iranska aktivistica Širin Ebadi — poslije su dobili Nobelovu nagradu za mir.

Proglašavajući SMUG kao ovogodišnjeg dobitnika nagrade, norveška zaklada je rekla da se društveni sukobi povezani sa spolnom orijentacijom i rodnom jednakošću u Ugandi pogoršavaju.

“Ljudi koji se ne pokoravaju rodnim i seksualnim normama društva u današnjoj su Ugandi izloženi zlostavljanju“, napomenula je zaklada. “Homoseksualnost se javno predstavlja kao neafrička i ‘zarazan’ zagađivač koji uništava društvo te stoga mora biti eliminiran”.