U fokusu

katastrofalan potez

Novi prijedlog zakona u Iraku omogućio bi udaju 9-godišnjih djevojčica

Novi prijedlog zakona u Iraku omogućio bi udaju 9-godišnjih djevojčica

Novi zakon kojim bi se u Iraku legalizirao brak s djecom mlađom od devet godina bio bi “katastrofalan” i vratio prava žena pola stoljeća unatrag, tvrde aktivisti_kinje.

Taj bi prijedlog izmjena zakona o osobnom statusu omogućio vođama muslimanskih sekti odlučivanje o sklapanju braka.

U javnim prosvjedima protiv donošenja zakona sudjelovali_e su brojni_e pripadnici_e civilnog društva i grupa za ženska prava. Organizacija Ujedinjenih naroda u Iraku (Unami) pozvala je na širu javnu raspravu u svrhu prepoznavanja i zaštite prava žena.

Raniji, ekstremniji prijedlog zakona, potaknuo je neposredno pred izbore 2014. godine međunarodno zgražanje. Ranija je verzija diskriminirala žene u procesu razvoda, u roditeljskim pravima i pravu nasljeđivanja.

Protivljenje trenutnom prijedlogu do sada je ponajviše usmjereno na sklapanje braka s djecom.

Suad Abu-Dayyeh iz organizacije Equality Now sa sjedištem u Jordanu, za Guardian je izjavila: “Ovaj je zakon u suprotnosti s međunarodnim konvencijama i iračkom pravu. Bude li odobren, svaka će religijska sekta slijediti svoje vođe, što će predstavljati katastrofu u pogledu ženskih prava”.

“Bijesni_e smo i podržat ćemo žene u Iraku upozoravanjem na prijedlog zakona. Također pišemo dopise govorniku [parlamenta] i predsjedniku”.

Neke vjerske sekte u Iraku vjeruju da je žena proroka Muhameda imala tek devet godina, i tvrde da se djeca te dobi mogu udati, dok drugi vjeruju da se djeca mogu vjenčati tek kada dosegnu pubertet.

“Bojimo se da ćemo izgubiti dobre zakone koje imamo”, kazala je Abu-Dayyeh.

U peticiji koju su u Sulaymaniyahu prošle nedjelje potpisali_e aktivisti_kinje organizacija civilnog društva, stoji: “Prijedlog izmjene zakona o osobnom statusu ovlastit će vjerske vođe da sklapaju ilegalne brakove i prisiljavaju djevojke mlađe od 18 godina da žive s muževim roditeljima. Ovo je korak unatrag za u borbi za prava iračkih žena“.

Human Rights Watch priopćio je kako prati prijedlog izmjene te da priprema izjavu o dalekosežnim posljedicama takvog zakona.

“Prijedlog radikalno potkopava međunarodno pravo i iračke zakone. Neke vjerske sekte ne dopuštaju jednaka prava – u smislu braka i nasljedstva. U prijedlogu stoji vrlo malo, ali jasno je da će religijski vođe pojedinih sekti odlučivati o sklapanju brakova“, izjavila je Belkis Wille, istraživačica HRW-a.

“Nakon Isisa, očekivalo bi se da će jedan od prioriteta vlade biti jasnije stajalište o jednakim pravima za sve”.

“Izdat ćemo priopćenje o prijedlogu zakona, pokušavajući naglasiti kako će on narušiti sadašnja prava. Također ćemo vršiti pritisak na parlamentarne zastupnike kako bismo osigurali da prijedlog ne bude usvojen”.

Početkom studenoga iračko je vijeće predstavnika glasovalo o izmjeni zakona, a četrdeset ga je zastupnika potpisalo. U svibnju iduće godine u Iraku će se održati izbori. Izmjena zakona glasi: “Dopušta se sklapanje bračnog ugovora pripadnicima sunitskih i šijitskih sekti, prema njihovoj vjeri, a ugovore provode osobe ovlaštene za sklapanje takvih ugovora prema pravilima pojedine sekte”.

Zakonska je dobna granica za sklapanje braka u Iraku 18 godina, no prema sadašnjem zakonu o osobnom statusu, sudac ima pravo dopustiti udaju u “hitnim” slučajevima za djevojke mlađe od petnaest godina. Ta praksa krši Konvenciju UN-a o pravima djeteta, koju je Irak ratificirao 1994. Nacrt prijedloga ide mnogo dalje od toga, otvarajući mogućnost prisilne i rane udaje mladih djevojaka i povećavajući vjerojatnost seksualnog zlostavljanja.

Verzija prijedloga zakona iz 2014. godine uključuje odredbe kojima se zabranjuje muslimanima ženidbu pripadnicama drugih religija, legalizira silovanje u braku i zabranjuje ženama da napuste kuću bez suprugove dozvole.

Prevela i prilagodila Silvija Jakovljević