U fokusu

nasilje nad djecom

Obiteljsko nasilje nad djevojčicama u porastu u Meksiku

Obiteljsko nasilje nad djevojčicama u porastu u Meksiku

Nasilje nad djevojkama u Meksiku od strane članova njihove vlastite obitelji naglo je poraslo posljednjih godina, povećavajući se za gotovo trećinu od 2010. do 2014. godine, navodi se u izvješću UNICEF-a.

Djevojke trpe daleko više nasilja, silovanja, uznemiravanja i zlostavljanja kod kuće od dječaka u Meksiku, rekao je Christian Skoog, predstavnik UNICEF-a. UNICEF-ovo izvješće o nasilju nad djecom u Meksiku pokazalo je da je u 2010. godini 18 tisuća djevojaka doživjelo zlostavljanje u obitelji, no do 2014. taj je broj skočio na oko 24 tisuće.

Oko jedne od pet djevojčica u dobi od 15 do 17 godina – gotovo 700.000 mladih žena – doživjelo je neki oblik obiteljskog nasilja u 2015. godini, navodi se u izvješću.

“Situacija je alarmantna”, kazao je Skoog za Thomson Reuters Foundation.

Nasilje nad ženama stalni je problem u Meksiku, konzervativnoj katoličkoj zemlji u kojoj mačizam vlada, a tradicionalni koncepti roda duboko su ukorijenjeni. Prema podacima Vlade, više od 1.100 žena ubijeno je u Meksiku od siječnja do svibnja ove godine, od kojih je skoro 370 ubijeno zbog svog roda.

Skoog je kazao kako je mijenjanje kulturnih stavova ključno u borbi protiv rastuće plime rodno uvjetovanog nasilja. “U ravnopravnijem društvu s manje rodnih razlika, rodno se nasilje smanjuje”, kazao je. “Možemo znatno smanjiti (nasilje) ako promijenimo te kulturne obrasce”.

Nekažnjavanje, dodao je, također je problem. Prema REDIM-u, skupini za zastupanje prava djece, 99 posto zločina nad djecom koje istražuje država ne rezultiraju kaznom. Rezultat je poruka da možete raditi što god želite s dječakom ili djevojkom, i ništa se neće dogoditi, izjavio je Juan Martín Perez Garcia, izvršni direktor REDIM-a.

UNICEF je rekao da je najčešći oblik zlostavljanja emocionalno zlostavljanje, nakon čega slijedi fizičko i financijsko zlostavljanje, dok je gotovo 2 posto mladih djevojčica pretrpjelo neki oblik seksualnog nasilja u obitelji. Također se navodi da je oko 60 posto od više od pet tisuća djece koja su nestala u Meksiku djevojčice ili mlade žene.

Nasilje u Meksiku, gdje je više od 200.000 ljudi ubijeno u nasilju koje je potaknulo kartelsko djelovanje nakon što je bivši predsjednik Felipe Calderon krenuo u borbu protiv trgovine drogom 2006. godine, često pogađa djecu, a osobito djevojčice.

UNICEF je utvrdio kako je u 2017. ubijeno gotovo 1.500 djece, u usporedbi s nešto više od 1.100 u prethodnoj godini – prosječno četiri dnevno. “Nalazimo se usred krize ljudskih prava”, ističe Perez Garcia.