U fokusu

Pobačaj ostaje legalan u svih 50 država

Odbijen iznimno restriktivan Zakon o pobačaju u Alabami

Odbijen iznimno restriktivan Zakon o pobačaju u Alabami

U utorak je Federalni sud SAD-a odbio iznimno restriktivan Zakon o pobačaju u Alabami, prenosi NBC News. Podsjećamo da je Zakon koji je odobrio Senat Alabame predviđao kaznu od 10 godina do doživotnog zatvora, uključujući i slučajeve silovanja i incesta, za liječnike/ce koji/e bi obavili/e ili pokušali/e obaviti pobačaj u svim fazama trudnoće.

ACLA (American Civil Liberties Union) je sinoć objavila: “Upravo smo zaustavili zabranu pobačaja u Alabami. Ova odluka Federalnog suda je službeno potvrdila: u proteklih godinu dana niti u jednoj državi nisu prošli prijedlozi zabrane pobačaja. Pobačaj ostaje legalan u svih 50 država”.

“Današnja odluka pokazuje da je ova zabrana od strane Senata Alabame bila nedopustiv protuustavni napad na fundamentalno pravo na pobačaj. Pokušaji zabrane pobačaja u Alabami i drugim državama bili su kulminacija strategije ukidanja dostupnosti pobačaja na federalnoj razini”, izjavila je Alexa Kolbi-Molinas, viša odvjetnica ACLU-a za slučajeve reproduktivnih prava.

Predsjednica i direktorica Američke federacije Planned Parenthooda Alexis McGill Johnson izjavila je u priopćenju povodom ove federalne odluke: “Političari u Alabami i diljem zemlje se igraju životima pokušavajući zabraniti pobačaj. Današnja pobjeda znači da će od sada ljudi i dalje imati pristup zdravstvenoj skrbi. Nastavit ćemo se boriti kako bismo osigurali zdravstvenu skrb svima – a to uključuje siguran i legalan pobačaj”.