U fokusu

Odluka Europskog suda za ljudska prava:

Odbijena tužba švedskih primalja koje nisu htjele pružiti zdravstvenu skrb zbog priziva savjesti

Odbijena tužba švedskih primalja koje nisu htjele pružiti zdravstvenu skrb zbog priziva savjesti

Ivan Maričić

Europski sud za ljudska prava odbio je tužbu švedskih primalja koje nisu htjele pružiti zdravstvenu skrb pacijentici koja se odlučila za abortus. To je pobjeda za zdravstvo u Švedskoj, ali i za žene diljem Europe.

Naime, dvije primalje, Ellinor Grimmark i Linda Steen obratile su se Europskom sudu za ljudska prava tvrdeći da je uskraćivanje zaposlenja zbog njihovih uvjerenja po pitanju pobačaja kršenje njihova prava na slobodu vjeroispovijesti i savjesti. 

Umjesto željenog ishoda za primalje, zaključeno je da su švedske vlasti postupile zakonito u trenutku kad su im uskratile zaposlenje nakon što su izjavile da im vjerska uvjerenja brane pružanje skrbi pri pobačaju.

“Nadamo se da je ova odluka Europskog suda za ljudska prava prekinuti kampanju protiv pobačaja koja traži pravo na odbijanje pružanja skrbi. Ne radi se samo o tome da su dvije primalje odbile pružiti skrb, već je to dio jasne međunarodne agende koja nastoji uskratiti pravo na pobačaj. Znamo iz iskustva drugih zemalja da takozvani ‘priziv savjesti’ zapravo sprječava ženama pristup legalnom pobačaju“, kazao je Hans Linde, predsjedavajući u RFSU, švedskoj neprofitnoj organizaciji koja radi u području seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava. 

Ova je odluka važna jer će dugoročno pridonijeti zaštiti zdravlja žena, pravu na kvalitetnu skrb te na to da ih se tretira s poštovanjem kad se odluče na abortus. Sve to je narušeno kad medicinsko/profesionalno osoblje ima pravo suditi žene kojima je potrebna skrb. Ova perspektiva (suda) važna je za cijeli sustav švedske zdravstvene zaštite, kao i zakonski okvir. 

Nije ljudsko pravo da sestrinsko osoblje odbije pružiti njegu. Ova odluka trebala bi biti jasna poruka ostalim zemljama Europe u kojima se raspravlja o tom pitanju. Ove švedske primalje dio su velike, dobro financirane kampanje protiv pobačaja na čelu s ‘Alliance Defending Freedom’, a Europska konvencija o ljudskim pravima ne podržava njihova nastojanja “, kazala je Sara Bäckström, viša pravna savjetnica u RFSU.

Europski sud za ljudska prava očito smatra da švedski zdravstveni sustav, kad je pacijentima/icama potrebna zdravstvena skrb, ima prednost, u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. RFSU se nada da će i druge države slijediti primjer Švedske kako bi osigurale zaštitu ženskih prava.