U fokusu

tko pije, a tko plaća?

Odluka donesena na referendumu odmah se upisuje u Ustav?

Odluka donesena na referendumu odmah se upisuje u Ustav?

Ustavni sud objavio je upozorenje po kojem će referendum o pokretanju ustavnih promjena na zahtjev inicijative U ime obitelji imati trenutačni pravni učinak ako se građani i građanke većinski izjasni ‘za’ predloženo pitanje, što je suprotno namjeri da Sabor naknadno odlučuje o dopuni Ustava, prenose hrvatski mediji.

“Odluke Ustavnog suda moraju se poštivati čak i onda kada se s njima ne slažemo ni u materijalnom ni u formalnom dijelu”, priznao je predsjednik odbora za Ustav Peđa Grbin za RTL.

U svojem upozorenju Ustavni sud je naveo da odluka kojom potvrđuje da je referendum, na kojem se građani/ke većinski izjasni ‘za’ predloženo pitanje, proveden u skladu s Ustavom, ujedno znači i da je Ustav promijenjen na dan održavanja referenduma s trenutačnim pravnim učinkom.

Ustavni sud naglašava da birači/ce na narodnom ustavotvornom referendumu, raspisanom na temelju narodne inicijative, uvijek odlučuju o meritumu, odnosno o samom referendumskom pitanju. To znači, navodi Ustavni sud, da narod neposredno donosi odluku o promijeni Ustava koju je, u obliku referendumskog pitanja, predložilo najmanje deset posto od ukupnog broja birača/ica, tako da glasuje za ili protiv tog prijedloga.

Iako se čini kako je problem riješen, to nije istina. Potpuno je nesjasno što će se događati 2. prosinca ukoliko građani dan prije odluče glasovati za opciju da je brak isključivo zajednica muškarca i žene. Naime, ovo je prvi put u 23 godine da građani/ke odlučuju o promjeni Ustava. Stoga, nema tehničkih odredbi tko upisuje odluku građana/ki u Ustav. Upravo u sjeni svih ovih zbivanja, vladajući su najavili i promjeru odredbi za raspisivanje referenduma. 

Odbor za Ustav predložio je prošlu srijedu Saboru da za 1. prosinca raspiše referendum na temelju potpisa koje je prikupila inicijativa U ime obitelji, a koja traži da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene.