U fokusu

u kninu odustali/e od priziva savjesti

Odmetnuti KB Sveti Duh i dalje ne radi abortuse, pacijentice šalju u Vinogradsku

Odmetnuti KB Sveti Duh i dalje ne radi abortuse, pacijentice šalju u Vinogradsku

Facebook: Znaj znanje

Dok su četiri bolnice od prvotnih pet počele poštivati zakone i izvoditi zahvat prekida trudnoće na zahtjev žene, koji je legalan u RH, ali bi trebao biti i dostupan, KB Sveti Duh i dalje odbija poslušati naputke Ministarstva zdravlja. 

Naime, bolničke zdravstvene ustanove koje imaju odjele ginekologije morale su nadležno ministarstvo do 28. studenog informirati na koji su način osigurale zakonsko pravo žene na prekid trudnoće. 

Nakon što je u fokus javnosti dospjelo da pet bolnica u Hrvatskoj – KB Sveti Duh, te opće bolnice u Našicama, Vinkovcima, Virovitici i u Kninu – uopće ne rade pobačaje na zahtjev žena, pod medijskim i pritiskom ženskih organizacija, Ministarstvo zdravlja izdalo je naputak koji sadrži zakonske odredbe o jednakosti i dostupnosti zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj kao i o pravu čovjeka da slobodno odlučuje o rađanju djece. Preciznije, to bi značilo da sve bolničke ustanove u Mreži javne zdravstvene službe koje obavljaju djelatnost ginekologije moraju osigurati zdravstvenu uslugu prekida trudnoće na zahtjev pacijentice. Ukoliko to ne učine, odgovornim će se smatrati ravnatelji, odnosno sanacijski upravitelji.

Nakon ovakvog upozorenje, ginekolozi i ginekologinje četiri od pet anti-choice bolnica su se predomislili/e.

“Mojih četvoro ginekologa i ginekologinja bilo je godinu dana u prizivu savjesti i pacijentice su se na prekid trudnoće upućivale u bolnicu u Gospić. Danas to više nije tako. Kada je stigao dopis ministra, tražila sam njihovo očitovanje i od njih četvero se za pravo na priziv savjesti izjasnio samo jedan ginekolog. Dakle, po novome, u bolnici koju vodim zdravstvena usluga prekida trudnoće omogućena je svih pet radnih dana u tjednu”, prepričala je sanacijska upraviteljica Opće bolnice Hrvatski ponos u Kninu doktorica Antonela Karačić za Forum.tm.

Pretpostavlja se kako je ranija odluka kninskih ginekologa i ginekologinja bila produkt nezdrave atmosfere u Kninu, prije svega izazvane slučajem primalje Stoje Jagić, koja je odbijala sudjelovati u izvođenju abortusa te je zbog toga i dobila otkaz. Pod pritiskom javnosti i Crkve, primalja je na kraju vraćena na posao, ali se nakon toga u Kninu žene nisu mogle koristiti svoje zakonsko pravo da prekinu trudnoću.

“Cijena za ovaj zahvat iznosi dvije tisuće kuna, koliko je koštao i ranije. No, moje je mišljenje da bi se i ova, kao i svaka druga zdravstvena usluga trebala obavljati na račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Jer, sigurno je da se nijedna žena na prekid trudnoće ne odlučuje olako, bez razmišljanja, bez težine, i da je na to prisiljavaju životne okolnosti”, rekla je Karačić.

Manje sredine također imaju problem prozivanja i optuživanja neistomišljenika. Zbog toga, tvrdi sanacijska upraviteljica Opće bolnice Našice doktorica Sanja Milanović, u Našicama se abortus nije obavio već 15 godina.

“Moram zaštititi toga liječnika i to zbog opasnosti da će ga iz nekih krugova naše lokalne sredine blatiti i napadati. Vjerujte, ova je opasnost, na žalost, jako realna”, priznala je za Forum.tm.

U bolnici u Našicama zaposleno je četvoro ginekologa/inja i svi/e su u prizivu savjesti. Žene su prije odlazile u bolnice u Osijek ili Viroviticu. U Našicama će prekid trudnoće koštati 2.500 kuna, koliko je koštao i prije 15 godina.

Umjesto u bolnici u Vukovaru, žene iz Vinkovaca prekid trudnoće moći će obaviti u svojoj bolnici. A s obzirom na to da su svi ginekolozi Opće bolnice u Vinkovcima u prizivu savjesti, u toj će bolnici namjerne prekide trudnoće obavljati privatni ginekolog iz Osijeka. Privatnik će biti plaćen po zahvatu, pa će njegov ugovor biti nešto isplativiji nego do sada. Naime, kao vanjski suradnik ovaj privatni ginekolog iz Osijeka već radi određene poslove u Vinkovcima, jer mali broj bolničkih ginekologa ne može pokriti cijelu službu, što uključuje i dežurstva. Cijena pobačaja je 1.800 kuna. 

Slična je situacija i u Općoj bolnici Virovitica. Sanacijska upraviteljica doktorica Marijana Živkoza namjerne prekide trudnoće angažirala je ginekologa iz bolnice u Požegi, koji je već u poslovnom odnosu s virovitičkom bolnicom. Do sada je pokrivao sedam, osam dežurstava na mjesec, a po novome će obavljati i pobačaje, što će mu, naravno, ući u plaću. Prekid trudnoće u Virovitici košta 2.500 kuna.

Dok su četiri bolnice promijenile svoj prvotni stav, šesta – Sveti Duh zakopala se u svoju poziciju.

Nijedan od 26 ginekologa s Klinike za ginekologiju ne želi pobačaje na svom radnom mjestu, ali, s druge strane, ginekolog iz neke druge bolnice koji bi u Svetome Duhu obavljao namjerne prekide trudnoće nije angažiran.

Kako Forum.tm doznaje, KB Sveti Duh je s KBC-om Sestre milosrdnice sklopio sporazum prema kojemu će svoje pacijentice slati u Vinogradsku bolnicu.

Čelni ljudi Svetoga Duha smatraju da su osmislili zakonito rješenje koje je u skladu s ministrovim naputkom i koje ima potpuno formalno-pravo pokriće. Jer, njihova je strana priče da je pravo na pobačaj osigurano, medicinska usluga dostupna. Istina, ne u njihovoj, ali jest u susjednoj bolnici.

Očekuje se reakcija minitra zdravlja Siniše Varge. Pitanje je hoće li pristati na manipulacije liječnika/ca sa Svetog Duha ili ipak svi i sve moramo biti jednaki/e pred zakonom, a ženama njihovo pravo da same odlučuju o svom tijelu zagarantirano i dostupno.