U fokusu

aktivisti/ce poslali poruku svijetu

Odobrili prijedlog koji bi trebao ‘ušutkati’ homoseksualne i transrodne osobe

Odobrili prijedlog koji bi trebao ‘ušutkati’ homoseksualne i transrodne osobe

Konzervativni zastupnici u Sankt Peterburgu su odobrili zloglasni prijedlog zakona koji bi trebao ušutkati sve debate, pisanja, čitanja ili govor o bilo čemu “gay”. Cilj prijedloga je da homoseksualne i transrodne osobe nestanu iz društvenog života.

Međutim, prijedlog neće postati zakonom dok ga ne potpiše sam Guverner Sankt Peterburga Georgiy Poltavchenko. Budući da je Sankt Peterburg jedna od najvećih turističkih destinacija Rusije, pretpostavka je da će Guverner promisliti dvaput prije potpisivanja ovakvog prijedloga.

Ovaj suludi zakon bi podrazumijevao da će protuzakonito postati spominjanje homoseksualnosti, biseksualnosti i transrodnosti u tiskanim, elektronskim i ostalim javno dostupnim medijima, ukoliko dođe do usvajanja ovog zakona. Prekršitelji će se kažnjavati upravnim kaznama i globama. Usto, kako pojam “promicanje” nije jasno definiran širok i neprecizan jezik zakona omogućava kako prostor tako i mogućnost proizvoljnog tumačenja, što u konačnici znači cenzuriranje svih informacija o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu u javnoj sferi.

Unatoč osudi svjetskih lidera, konzervativci su uspjeli progurati prijedlog. S druge strane, Rusija investira milijune u svoj turizam i međunarodnu reputaciju. Sankt Peterburg je ruski prozor prema zapadnim zemljama, a tako i logična destinacija za promociju ruskog turizma. Ovaj prijedlog kao da ide “glavom” protiv svih trenutnih nastojanja Rusije da se približi zapadu i etablira gradove poput Sankt Peterburga kao modernog središta za umjetnike, pisce i glazbenike.

Pitanje je dakle, ako umjetnici, pisci i glazbenici u Rusiji bez obzira žive li tamo ili samo posjećuju, imaju određeno o čemu smiju, a o čemu ne smiju pisati i stvarati, o kakvom turizmu onda govorimo?

Oglasile su se i ruske aktivistice i aktivisti te pozvali svijet da ne posjećuje Rusiju dok god se nešto ne promijeni po pitanju ljudskih prava. Video možete pogledati OVDJE!

{slika}