U fokusu

mir je graditi teže, ali i hrabrije

Odustanite od mimohoda – rat je gotov, mir nam dajte!

Odustanite od mimohoda – rat je gotov, mir nam dajte!

Centar za mirovne studije (CMS) još jednom apelira na predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića da odustanu od ideje organizacije vojnog mimohoda povodom 20. obljetnice operacije Oluja, navodi CMS na svojoj službenoj stranici. CMS smatra da je takvo obilježavanje vojno redarstvene akcije, u kojoj je ubijeno stotine ljudi – civila, vojnika i policajaca, nepromišljeno jer se time iz sjećanja na rat izvlače primarno vojni elementi, a ne promoviraju se napori koje kao društvo činimo da se rat više nikada ne ponovi, napominju.

Predložena proslava Oluje potiče različite skupine društva na natjecanje tko će je proslaviti s više neprimjernog domoljublja. Umjesto mahanja zastavama i postrojavanja vojnih jedinica, potrebno je rasvijetliti činjenice o stradalima, nestalima i raseljenima u Oluji te procesuirati zločine počinjene nad civilnim stanovništvom.

Budući da već godinama svjedočimo sukobima oko koncepata proslave Oluje koji su se ove godine prelili i na odnos između ključnih institucija Hrvatske, CMS predlaže Predsjednici RH i Predsjedniku Vlade RH da odustanu od vojnog mimohoda i svoje domoljublje pokažu na posve drugačiji način kako bi transformirali taj sukob. Naime, državne institucije već godinama zanemaruju izrazito domoljubnu operaciju mirne reintegracije Podunavlja u kojoj je, bez ispaljenog metka i bez izgubljenog života, vraćen pod puni suverenitet čitav teritorij Hrvatske.

{slika}

Iako je graditi mir mnogo teže, hrabrije i domoljubnije od vođenja rata, odustajanje od vojnog mimohoda bila bi snažna poruka predanosti miru u Hrvatskoj. CMS se nada da Predsjednica RH i Predsjednik Vlade RH, kao ključne osobe ove zemlje to mogu prepoznati i razumjeti te poslati poruku da će radije prionuti slavlju mira, a ne rata.

Rat je gotov, mir nam dajte!