U fokusu

Šestu godinu za redom

Okupljeni u povorku Marša solidarnosti, građani i građanke prošetali/e Zagrebom

Okupljeni u povorku Marša solidarnosti, građani i građanke prošetali/e Zagrebom

Šestu godinu za redom ulicama Zagreba prošetali su građani/ke okupljeni u povorku Marša solidarnosti. Ovogodišnji Marš, kojeg su organizirali Mladi antifašisti i antifašistkinje, održan je pod sloganom “Nepokoreni rad”, a cilj mu je bio skrenuti pozornost na aktualne izmjene radnog zakonodavstva koje idu nauštrb radnika/ica.

“Medijsko-politička oligarhija nas uvjerava da su radnici/ice ti koji imaju prevelika prava, koji malo rade, a puno traže, koji koče poštene poduzetnike/ice i dobrohotne investitore/ice u nastojanju da zemlju povedu u kapitalistički raj. Kao rješenje kriznog stanja u društvu promovira se fleksibilizacija tržišta rada i štednja koja između ostalog podrazumijeva otpuštanje radnika/ica iz javnog sektora, snižavanje plaća i mirovina te privatizaciju imovine što u konačnici vodi ka transferu društvenog bogatstva u ruke tzv. ‘elite'”, navodi se u priopćenju organizatora/ica kojima su se pridružili brojni aktivisti/inje iz organizacija civilnog društva.

“Pregledom nacrta novog Zakona o radu uviđa se da iza euforično proklamirane fleksibilnosti koja bi navodno trebala restrukturirati tržište rada i otvoriti prostor za nove investicije i radna mjesta, zapravo stoji zakonsko uporište za uništavanje postojećih radničkih prava. Predviđene zakonske regulative koje bi trebale biti most prema trajnijim oblicima zapošljavanja i omogućiti da radom ostvarimo dostojne uvjete života, u stvarnosti nam donose tek povećanu nesigurnost i besperspektivnost smanjujući stvarna radna prava putem fleksibilizacije radnog vremena, agencijskog rada, tzv. malih poslova, rada na pola radnog vremena i outsourcinga

Sve to na putu ka bijedi u starosti, feminizaciji siromaštva i privatizaciji javnih servisa koji tako postaju sve nedostupniji većini stanovništva izravno narušavajući kvalitetu života”, naveli su organizatori/ice.

Podsjetimo, ove je jeseni na poziv ženskih sindikalnih grupa ženskim organizacijama i udrugama za zaštitu ljudskih prava, osnovana i Ženska fronta za radna i socijalna prava kako bi se razmotrilo stanje radnih i socijalnih prava žena u kontekstu nedavnih i predstojećih promjena radnog, mirovinskog, socijalnog i inog zakonodavstva. Fronta danas okuplja brojne udruge koje su odlučile javno reagirati na negativne tendencije neoliberalizacije društva, osiromašenje, diskriminaciju i ugrožavanje smjera društvenog razvoja.

“U situaciji u kojoj je u Hrvatskoj nezaposlenost dosegla preko 20 posto, među mladima preko 50 posto, mirovine su mizerne, a minimalne plaće nedovoljne za goli opstanak, stambeno pitanje  neriješeno, a Vlada kao rješenje za rast standarda predlaže sveopću rasprodaju ekonomske supstance društva izraženu kroz uništavanje temeljne društvene infrastrukture: bolnice, obrazovanje i socijalna skrb predstavljaju se kao luksuz, a javna poduzeća kao žetoni za poker automate. Pokažimo da možemo marširati solidarno i zajednički se usprotiviti politici koja nas pojedinačno i sustavno dovodi do lošeg života, siromaštva i razdvajanja!”, zaključuje se u priopćenju.