U fokusu

Nove promjene u obrazovnom sustavu

Ontario uvodi pitanje pristanka u kurikulum seksualne edukacije

Ontario uvodi pitanje pristanka u kurikulum seksualne edukacije

Zahvaljujući zahtjevu premijerke Ontaria, Kathleen Wynne, ova će kanadska pokrajina uključiti pitanje pristanka u kurikulum seksualne edukacije.

Kurikulum seksualne edukacije u Ontariu nije mijenjan od 1998. godine, iako je bilo pokušaja prije pet godina, kada su promjene odbačene od strane nekih roditelja i religioznih skupina.

Kada je Wynne rekla ministrici obrazovanja Liz Sandals kako bi kurikulum trebao uključiti pitanje ‘zdravih veza i pristanka’, Ontario je roditelje djece u osnovnim školama pitao za mišljenje. Rezultati ankete su pokazali kako roditelji žele da njihova djeca budu upućena u problematiku koja se ujedno tiče i sigurnog surfanja Internetom i društvenim mrežama. Novi će kurikulum u škole biti uveden ove jeseni.

“Iznimno je važno da svi/e razumiju koja su njihova zakonska prava i obaveze. Izraz ‘ne znači ne’ se često koristi, no u Kanadi je zakonski standard zapravo ‘samo da znači da”, rekla je Kim Stanton, direktorica Woman’s Legal Education and Action Funda (LEAF)

Koalicija roditelja, nastavnika/ca i medicinskih stručnjaka/kinja upozorila je još prije dvije godine na nužnost nadopune seksualne edukacije u Ontariu, upravo zbog velike brzine razvoja Interneta i društvenih medija kojima se mnoga djeca koriste bez da znaju sve opasnosti koje pritom vrebaju. Od ove jeseni, to će se konačno promijeniti.