U fokusu

Nezadovoljstvo reformama

Opći štrajk u Italiji

Opći štrajk u Italiji

Od Torina i Milana na sjeveru do Apulije i Sicilije na jugu, danas će biti blokirane ceste, zaustavljeni vlakovi, otkazani domaći i međunarodni letovi, te okupirani trgovi, izvještavaju mediji.

Današnji opći štrajk su sazvali vodeći sindikati kako bi izrazili nezadovoljstvo politikom vlade koju vodi premijer Matteo Renzi.

Glavna meta nezadovoljstva sindikata je i dalje Zakon o radu, a radi se o reformi tržišta koju zagovara Renzi.

Naime, novim Zakonom, omogućuje se tvrtkama da lakše otpuštaju djelatnike/ice i zapošljavaju nove. Zakon ima za cilj i potaknuti otvaranje novih radnih mjesta za mlade, koji imaju vrlo loše mogućnosti zapošljavanja s trenutnom stopom nezaposlenosti od 43 posto.

Međutim, novi Zakon je izazvao val prosvjeda među talijanskim radnicima i radnicama, koji vrlo lako mogu ostati bez posla zbog novih propisa.

U znak unutarnjeg razdora u vlastitoj stranci, neki članovi Demokratske stranke pridružuju se prosvjednicima. Stefano Fassina, bivši zamjenik ministra ekonomije, rekao je kako je važno da netko iz stranke maršira zajedno s prosvjednicima i prosvjednicama.

Također, sindikati upućuju oštru kritiku i na prijedlog budžeta za 2015. godinu, ocjenjujući kako su mjere za poticaj privrednog rasta nedovoljne.