U fokusu

Mađarska izvršila pretres nevladinih udruga, optužuje Norvešku za političko uplitanje

Orban protiv nevladinih organizacija

Orban protiv nevladinih organizacija

AP Photo/Bela Szandelszky

Agenti mađarske vlade u ponedjeljak su pretresli urede triju nevladinih udruga koje pomažu u distribuciji Norveških donacija što je pokvarilo bilateralne odnose.

Norveške donacije, koje čini dogovor između EU i Norveške, Islanda i Lihtenštajna o financiranju projekata  manje razvijenih europskih gospodarstava, financirale su organizacije koje su oštro kritizirale mađarsku vladu posljednjih godina.

Kritičari premijera Viktora Orbana kažu da je njegova stranka desnog centra Fidesz učvrstila svoju vlast nakon izborne pobjede 2010., potkopavajući neovisnost institucija poput sudstva i središnje banke. Velikom većinom je ponovno izabran u travnju ove godine.

Nakon što je Vlada postavila pripadnike Fidesza na čelo državnih institucija i počela gajiti medijsku kulturu usmjerenu na štovanje vladajuće stranke i vlade, mnoge nevladine udruge boje se da su sljedeće na redu.

Vlada odbacuje te optužbe i kaže da su Norveške donacije financirale rad male zeleno-liberalne  stranke, Politika može biti drugačija (LMP), koja je prešla prag od 5 posto i ušla u parlament s 5.3 posto glasova osvojenih na travanjskim izborima.

Uskoro nakon izbora, Orbanov šef ureda Janos Lazar pisao je Vidaru Helgesenu, norveškom ministru za poslove EU, da opaža kako Oslo nastoji utjecati na mađarsku politiku uz pomoć donacija.

“Posvetili ste ključnu ulogu toj stranci kada su se dodjeljivale donacije”, pisao je Lazar. ” Dobio sam dojam da podržavate jednostranački sustav u Mađarskoj sa strankom koju odobravate na čelu”.

U izjavi za Reuters putem e-pošte u petak Vlada je rekla da nema namjere boriti se s pojedinim nevladinim udrugama, ali ponovila je optužbe da su donacije bile namjenjene kako bi vršile politički utjecaj.

Navela je popis dobitnika koje smatra problematičnima zbog “veza s političkom ljevicom”, poput Transparancy Internationala, Mađarske unije građanskih prava te portala posvećenog istraživačkom novinarstvu atlatszo.hu.

Organizacije su primile po 100.000 eura (136.500 $) norveških donacija. Helgesen je u telefonskom intervjuu za Reuters u ponedjeljak kazao da će Norveška nastaviti davati donacije i napraviti reviziju na jesen, dodavši kako je Budimpešta pristala na uvjete financijskog nacrta kojeg sad osporava.

“Ne bi nam bilo u interesu podržavati ijednu političku stranku,” rekao je Helgesen. “Teško je shvatiti bazu za takve optužbe…. Ne postoji (jednostrani) čin mađarske vlade koji bi doveo do promjene načina na koji se distribuiraju sredstva.”

“Cijela Europa je zabrinuta zbog slabljenja demokratskih institucija i procesa (u Mađarskoj), poput ustavog suda, pravosuđa, izbornog povjerenstva i naravno prostora za medije i druge da uživaju punu slobodu izražavanja. Takvi prekršaji nas zabrinjavaju.”

KAMPANJA PROTIV NEVLADINIH ORGANIZACIJA

Država je vodila eskalirajuću kampanju optuživši četiri nevladine udruge, koje su pomogle Norveškoj isplatiti donacije, za političko uplitanje. Rekli su da će Državna agnecija za kontrolu (KEHI) revidirati rad Okotarsa, vodeće nevladine udruge u distribuciji sredstava, ali poslali su agente KEHI-ija i u druge dvije partnerske organizacije.

Potpredsjednica LMP-a Bernadett Szel odbacila je optužbe prema kojima bi njezina stranka mogla profitirati od donacija i izjavila da bi državno uplitanje moglo destabilizirati nevladin sektor.

“Za Janosa Laszara, nevladin sektor je još jedan dio koji se može preuzeti,” napisala je u izjavi kasno u petak. “LMP odbacuje optužbe… i smatra sramotnim da (Lazar) time pokušava potkpati uspostavljeni sistem koji funkcionira.”

Država je naglasila kako nema namjeru upustiti se u borbu s pojedinim nevladinim udrugama, ali ponavlja optužbe o političkom utjecaju u izjavi upućenoj e-poštom Reutersu.

Član upravnog odbora portala atlatszo.hu, Atilla Mong rekao je Reutersu da ne sumnja da je država krenula u pohod kako bi prekinula financijske veze organizacija koje smatra neprijateljskima, nadodajući kako zapravo ne postoje druga sredstva koja bi nadomjestila te donacije.

“Orbanova poruka je jasna: želi da jedino njegova ruka hrani nevladine organizacije,” Mong je rekao Reutersu, “ako to ne želite prihvatiti, ostat ćete gladni”.

Prevela i prilagodila Marija Sabolić