U fokusu

traže se mjere

Organizacije iz Slovenije i Srbije protiv diskriminacije na radnom mjestu

Organizacije iz Slovenije i Srbije protiv diskriminacije na radnom mjestu

Labris

Na prošlotjednoj konferenciji za medije organizacije civilnog društva LABRIS – organizacija za lezbijska ljudska prava, GAYTEN LGBT iz Srbije i ŠKUC LL iz Slovenije, predstavile su rezultate dvogodišnjeg projekta Sigurnost i ravnopravnost koji je podržan od strane Delegacije Europske unije u Republici Srbiji.

Predstavnica Labrisa Jelena Vasiljević istakla je da su u tijeku trajanja projekta ostvareni značajni rezultati. Educirano je 64 aktivistkinja/aktivista iz Beograda, Novog Sada, Šabca, Smedereva, Vršca i Zrenjaninana koji/e su nakon treninga spremni/e prepoznati neravnopravnost u zapošljavanju i preispituju načine za nove inicijative i svoj aktivni doprinos u sprečavanja svih vrsta nezakonite diskriminacije u zapošljavanju, prenosi Labris.

U okviru projekta organiziran je okrugli stol Zašto je međusobna suradnja bitna kod formuliranja politika nediskriminacije u zapošljavanju na teritoriji Srbije, regije i EU. Pripremljena su četiri priručnika: Mjere protiv diskriminacije, Upravljanje različitostima pri zapošljavanju, Dobre prakse upravljanja raznolikošću i Dobre prakse provođenja mera protiv diskriminacije pri zapošljavanju.

Slovenska organizacija Škuc LL kazala je partnerima iz Srbije svoja dugogodišnja iskustva iz područja Upravljanje različitostima prilikom zapošljavanju i time ih je osnažila da nastave baviti se ovom temom u svojoj zemlji.

Kako Nataša Sukič, predstavnica Škuc LL-a, navodi: “Bio je logičan korak surađivati s organizacijama iz Srbije s obzirom na našu zajedničku političku i kulturnu povijest. Prenijele smo im iskustva iz Slovenije i Europske Unije, ali ovo svakako nije bio jednosmjeran proces jer smo i mi dosta naučile. Posebno smo podržale naše partnere iz Srbije, Gayten i Labris, da u budućnosti intenzivnije rade na suradnji sa sindikatima iz Srbije, koji u ovom trenutku možda nisu dovoljno motivirani za ovu temu, ali su značajan akter”.

Istraživanja o diskriminaciji objavljena u publikaciji Mjere protiv diskriminacije u zapošljavanju i uloga nevladinih organizacija ukazuju da većina građana i građanki Srbije smatra da je društvo u kome živimo diskriminatorno. Više od dvije trećine ispitanika/ca istaklo je zapošljavanje i/ili radno mesto kao područje u kojoj je diskriminacija najprisutnija.

Milan Đurić iz organizacije Gayten LGBT napominje da se ‘u Srbiji se ne poklanja dovoljna pažnja zapošljavanju ranjivih i teže zapošljivih kategorija i da je neophodno da se poduzmu hitne mjere i sistem pravila za pružanje jednakih mogućnosti i razvoj društvene odgovornosti u organizacijama i institucijama’.