U fokusu

Napad na queer festival 'Merlinka'

Oštra osuda predstavnika javnog života

Oštra osuda predstavnika javnog života

Festival queer filma Merlinka koji se održava u prostorijama kina Kriterion u Sarajevu u petak 1. veljače 2014. prekinut je nasilnim upadom maskiranih retarda, izvještava radiosarajevo.ba.

Maskirani kriminalci (njih sedam) upali su za vrijeme diskusije ‘Transeksualnost u tranziciji’. Prema izjavama očevidaca, točno su znali koga će fizički napasti, dok su ostale vrijeđali i pljuvali, a potom otišli u nepoznatom pravcu. To je bilo sasvim dovoljno da se projekcije filmova otkažu do daljnjeg.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro je osudilo napad na sudionike/ce Međunarodnog festivala queer filma Merlinka. UDIK smatra da je MUP Kantona Sarajevo, morao osigurati navedeni skup i da u tom smislu snosi punu odgovornost. Sigurnost građana i građanki BiH, bez obzira na njihovo religijsko, etničko ili bilo koje drugo uvjerenje i orijentaciju, očigledno i dalje ostaje neispunjena dužnost Ministarstva unutarnjih poslova, navodi se u priopćenju.

Osim UDIK-a, napad na LGBT zajednicu oštro je osudila i slovenska zastupnica u Europskom parlamentu, Tanja Fajon,  zatim šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Mary Ann Henessey, te Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

“LGBT prava su ljudska prava”, navodi se u priopćenju Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Nakon što su u petak sve projekcije filmova bile otkazane zbog napada, festival je ponovo nastavio s radom jučer, u nedjelju 2. veljače 2014. godine.

Napomenimo da je međunarodni festival queer filma Merlinka po prvi puta organiziran u prosincu 2009. godine u Beogradu s idejom da se promovira filmove koji se bave gej, lezbijskom i trans tematikom, a koji rijetko kad dođu do šire filmske publike.

Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi, Vjeranu Miladinoviću Merlinki, a u Sarajevu se održava po drugi put.

Cilj festivala je promocija prava i kulture LGBT osoba kroz filmsku umjetnost, koja je jedna od metoda borbe smanjenja homofobije.