U fokusu

dok čekaju smrtnu kaznu okrivljuju žrtvu

Osuđeni silovatelj: ‘Da se nije opirala, možda bi danas bila živa’

Osuđeni silovatelj: ‘Da se nije opirala, možda bi danas bila živa’

Facebook: Journal Of An Indian Feminist

Jedan od osuđenih napadača i silovatelja 23-godišnje Indijke u New Delhiju 2012. godine bešćutno je izjavio u televizijskom dokumentarcu kako bi djevojka preživjela da se nije opirala napadu.

Štoviše, vozač busa u kojem se napad dogodio, koji je također osuđen zbog ovog gnjusnog zločina, kazao je kako bi djevojka vjerojatno ostala živa da je ‘mirovala i šutjela’ dok su je tukli i silovali.

“Djevojka je mnogo odgovornija za silovanje nego muškarac. Pristojne djevojke ne lutaju gradom u 9 navečer. Briga o kući i domaćinstvo je za žene, a ne lutati po gradu i barovima noću noseći provokativnu odjeću”, kazao je tijekom suđenja 2013. čime je jasno dao do znanja da ne žali što je ubio mladu djevojku.

Silovanje koje je zgrozilo svijet

Petorica muškaraca su prvo pretukli i svukli 23-godišnju djevojku, koju su potom brutalno silovali i zajedno s mladićem izbacili iz busa. Par je odmah prevezen u bolnicu, ali djevojci nije bilo pomoći. Nakon nekoliko operacija u New Delhiju 26. prosinca je prebačena na liječenje u Singapur, ali je nisu uspjeli spasiti. Bolnica je u subotu objavila da su djevojci otkazali organi zbog teških ozljeda tijela i mozga.

Otac žrtve je tražio da silovatelji budu osuđeni na smrtnu kaznu vješanjem.

Žrtva, koja je silovana i mučena u autobusu za vrijeme vožnje, postala je simbol opasnosti s kojima su suočene žene u zemlji gdje se silovanje prijavljuje svaku 21 minutu, a napadi kiselinom i slučajevi zlostavljanja su učestali.

Ubijena djevojka, za koju se zna da je bila studentica i da je iz obitelji niže srednje klase, nije imenovana iz pravnih razloga, ali su je indijski mediji nazvali Nirbhaya, što na hindskom znači neustrašiva.

Osuđeni na smrt

Četvorica muškaraca koji su proglašeni krivima za silovanje i ubojstvo 23-godišnje studentice u New Delhiju osuđena su na smrt u rujnu 2013. godine. Međutim, odvjetnici osuđenih monstruma su se žalili, što znači da bi njihovo pogubljenje moglo biti još godinama daleko. Slučaj će ići na Visoki sud, a nakon toga na Vrhovni. Ako oni potvrde te kazne, konačna odluka je na predsjedniku, koji ih može i pomilovati u skladu sa svojim ovlastima.

Indija ustala na noge

Nakon ovog slučaja, Indija, koja je prepoznata kao iznimno patrijarhalna zemlja, ustala je na noge i odlučila reći ‘dosta’ zlostavljanju žena. Organizirani su brojni prosvjedi kojima se traži zaštita ženskih ljudskih prava.

Prema istraživanju provedenom 2011. godine od strane Fondacije Thomasa Reutersa, Indija je ocijenjena kao četvrta najnepoželjnija zemlja za žene  i to prvenstveno zbog femicida, čedomorstva i trgovine ljudima, prenosi. Prema tom istraživanju lako se stječe dojam da je Indija tek malo lagodnija za žene od ratom poharanih Afganistana i Konga, koji drže prva dva neslavna mjesta, odnosno susjednog joj Pakistana koji je zauzeo treće mjesto.