U fokusu

Zola Jesus u zagrebačkoj močvari

Otkriva se ganutome srcu

Otkriva se ganutome srcu

S.K.

U ‘komornoj atmosferi’ Močvare Zora Jesus se oči u oči našla treći put nasuprot zagrebačke publike. 

Već upoznatima s fuzijom elektronike, synt popa, dark wavea, s daškom gotha, Zola je Močvari predstavila svoj novi album naziva ‘Okovi’. Riječ je o nešto mračnijem izdanju od prethodnih, a tematski orbitira oko teme smrti i depresije koje su ju okupirale u posljednje vrijeme u privatnom životu. Upravo zbog toga je nedavno izjavila kako u budućnosti više ne planira na turneje, nego će nastupati samo po festivalima. Hrabro progovaranje o nošenju s depresijom uoči izlaska novog albuma cijeloj ovoj priči daje posebnu težinu.

Dinamika koncerta je varirala od egzaltacije tvrdim ritmom synth beatova do, takoreći, kolektivnog zadržavanja daha tijekom a capella trenutaka. Konstantno prisutna orkestralna dionica je personificirana u violinistkinji koja bila Zolina pratnja. Vizualni jezik scene i odjeće je bio reduciran na binarnu opreku crno-bijelo, bez ikakvog prigodnog šarenila reflektora, a u pozadini pozornice su projicirani crno bijeli glitch vizuali.

Zolina pojava je bila upečatljiva dugom crnom kosom koja se stapala s volanima crne baršunaste haljine, a ples i smjelo kretanje scenom (jednom prilikom i među publikom) evocirao je osjećaj plesova uz vatru kojeg su plesali naši davni i drevni slavenski preci i pretkinje. Njezin glavni instrument je nevjerojatan vokal oko kojeg plete svoju glazbu.

Vrlo intenzivan nastup publiku je držao fokusiranom i činilo se kao da je koncert trajao tek jedan iznimno kratak čas. Osim pjesama s novog albuma, Zola je izvela i stare klasike kojima ne ponestaje svježine jer je njezina lirika duboko proživljena i autentična, a to su vrijednosti koje publika prepoznaje. Iako tematski uronjena u tamu, njezina lirika nosi pobunu i otpor, želju za trganjem okova i oslobađanjem.